Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шекспировият "Глоуб тиътър" е заплашен от закриване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Глоуб тиътър" в Лондон, реплика на Шекспировия театър, обяви, че е заплашен от закриване, ако спешно не получи държавно
финансиране заради загубите вследствие на пандемията от новия коронавирус, съобщи АФП.

Театърът, който е водеща институция в изследванията на английския драматург, декларира в документи, внесени в комисия на британския парламент, че ограничителните мерки, въведени в страната от края на март, са "финансово опустошителни" и "може да доведат до фатален край".


Без спешна помощ от държавата, "няма да сме в състояние да преодолеем тази криза", твърдят от управата на театъра. Затварянето му би било "трагедия за изкуствата, за наследството на най-прославения английски автор и за цялата страна".

Театърът, построен през 1997 г. на южния бряг на Темза, е реплика на оригиналния театър на открито на Шекспир от 1599 г., който се е намирал почти на същото място.

Повече от един милион зрители го посещават всяка година. В него има библиотека, архив и реплика на якобински театър от седемнадесети век.

"Глоуб тиътър" вече получи спешна помощ от правителството, но се нуждае от още пет милиона британски лири, 20 на сто от годишния си приход, за да продължи да функционира.

Председателят на комисията по култура в парламента Джулиан Найт призова правителството да се намеси. "Ще бъде трагедия, ако такова национално богатство умре от Ковид-19", каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна