Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаските детски градини и ясли отварят на 26 май (ОБНОВЕНА)

| обновено на 19.05.20 в 16:16

Бургаските детски градини и ясли отворят врати в първия работен ден от следващата седмица - 26 май.  Допустимият брой на деца в група ще бъде 16.  900 души – педагогически и непедагогически състав е готов да започне работа. Малък процент от тях - заради здравословни проблеми, ще се върне към работния процес след приключване на извънредната обстановка. 

При започване на работа във вторник на детските заведения в Бургас родителите трябва да са спокойни, че няма нужда да правят в  медицинско заведение микробиологично изследване, което се изисква след дълго отсъствие на дете. Такова ще бъде извършено в детските градини и ще е безплатно. Това каза Веселина Таралова от дирекция  "Образование и демографски въпроси" в община Бургас:

"Детските градини реално започват работа. Организацията започнахме от вчера, да правим проучване, с родители индивидуален разговор дали децата им искат да се върнат в детските градини. От утре по график до отваряне на детските градини ще бъде приложен PCR тест на всеки един от колегите, които са заявили, че ще работят. "

Дните до 26 май са необходими още за довършване на започналото косене на дворове и обработка против кърлежи. 

Започна прецизиране на хранителните менюта, зареждане с продукти, последни проверки за функционалността на електрическата  система и уреди, изправност на водопреносните инсталации в сградите, поясни Таралова:

"Максималният брой деца ще бъде 16. Към края на утрешния ден за всяка детска градина ще можем да кажем дали ще успеем да приемем при тази организация, която досега сме имали всички желаещи деца, които ще се върнат. Ще използваме максимално всички помещения в детските заведения. Ако времето е подходящо и е топло като сегашното, децата ще бъдат приемани пред сградите. При прием ще бъде измервана температурата с безконтактен термометър. Вътре в групите това ще става с живачни термометри, ще става по-бавно, но е по-сигурно. Сега работим по методика, която ще приложим при отварянето на детските градини. Колегите от Дезинфекционната станция в Бургас ни предоставиха новия немски нанопрепарат. Те ще бъдат разпределени чрез директорите на детските заведения..."

Децата от подготвителните групи, които не искат да спят следобед ще бъдат ангажирани в тихи игри при подходящи условия, уточни Веселина Таралова. 

Чуйте повече в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия