Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как туризмът се съвзема от Covid-кризата

Снимка: apriltsi.org

Туристическият бизнес има необходимост от насочена към него информация, от разяснителни кампании, за да продължи да работи и да се възстановява финансово. Това каза пред БНР Ралица Тихова, която със семейството си управлява малък хотел в град Априлци.

По време на извънредното положение заради пандемията хотелът им не е работил, въпреки че нямаше заповед за затваряне на местата за настаняване.

Очакванията на Тихова са за най-слабия летен сезон в историята на семейния им бизнес. 

"Не си представям, че бизнесът ще работи на същите обороти, на каквито е работил досега. Хотелът ни ще работи, но не сме решили дали ще отворим ресторанта, защото там е по-трудно. Целият процес се забавя с всички тези мерки. Не смятам, че повечето малки хотели имат тази готовност", каза още тя.

Туризмът и в Смолянска област е силно засегнат от коронавируса. В курорта Пампорово зимният сезон приключи преждевременно, а "Пампорово" АД генерира над 2 млн. лева преки загуби.  

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе настояват да се преразгледат изискванията за отваряне на хотелите. Според тях тези изисквания са за летния туристически продукт на морето и не са съобразени с планинския климат и туризъм. 

Интервюто на Мила Младенова с Ралица Тихова и репортаж на Радостина Чернокова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна