Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европа дават като предимство при избора на България ниския ръст на заразени с Covid-19

Николина Ангелкова: Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в стратегията ни

Голяма е вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15 юни, заяви тя

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

"Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в нашата стратегия за развитие на сектора и за неговото насърчаване". Това каза пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ секторът изисква общи усилия на всички от бранша, защото възстановяването ще е тежко и бавно, но посочи, че така ще бъде навсякъде в света.

Ангелкова обясни, че в кризисната рекламна стратегия за развитието на летния туризъм на министерството са поставени на второ място туристите от съседните ни страни:

"Защото най-лесно могат да ни посетят с автомобилен транспорт", уточни тя и посочи, че през 2019-а румънците са били на първо място с над 1 милион туристически посещения само през лятото.

Министър Ангелкова изтъкна, че се водят преговори с европейски държави, които имат сходна епидемична обстановка с българската, за да може от 15-и юни да започнат пътувания на туристи от тези страни към България.

Големите туроператори потвърждават, че от 15-и юни нататък няма анулирани чартърни полети, които са били резервирани за България, заяви министърът на туризма.

"Няма как да има туризъм и икономика с карантина, не случайно ЕК препоръча отпадането на карантината. Много важно е решението на здравните власти и епидемичната обстановка, за да можем да минимизиране риска", обясни тя.

Вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15-и юни е голяма, ако епидемичната обстановка го позволява, категорична беше министър Ангелкова и добави, че всеки ден полагат усилия за това.

Като предимство за България тя посочи ниския ръст на заразените с Covid-19 в страната:

"И в немската, и в английската преса, и навсякъде в Европа това се дава като предимство при избора на България като туристическа дестинация".

Миналата година постигнахме историческа договореност с немските здравни каса и сега се рестартира рекламната кампания с тях, посочи още министър Ангелкова.  

В отговор на коментар на Бранимир Ботев в интервю пред БНР, че в момента един чуждестранен турист оставя 450 долара, а преизчислено през инфлацията това е 415 долара, Николина Ангелкова заяви, че през 2019-а година България е посрещнала над 9,2 млн. чуждестранни туристи и са реализирани над 8,4 млрд. лева приходи от туризъм.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Николина Ангелкова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна