Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парк "Кайлъка" - защитена местност, за която се грижат само доброволци

Кайлъка
Снимка: Община Плевен

За жителите на Плевен паркът "Кайлъка" е едно от любимите места за отдих и спорт. Макар че е обявен за защитена местност, от години поддържането на парка е проблем за местната управа. Състоянието му предизвиква остро недоволство в плевенчани. В последните години доброволци възстановиха няколко атрактивни площадки в парка "Кайлъка".

Кметът на Плевен Георг Спартански обясни пред БНР, че особено тежък е станал проблемът по времето на премиера Симеон Сакскобургготски:

"Тогавашният областен управител написа едно писмо до тогавашния кмет на Плевен, че не следва да се харчат общински финанси за поддръжка на държавната собственост, каквато е паркът "Кайлъка", защото е нарушение на финансовата дисциплина. Този парк обаче е с площ около 10 хил. дка. През изминалите години се изредиха доста кметове и доста областни управители. Така или иначе Общината спря да издържа парка с аргумента, че това не им се разрешава. А държавата не отделя никакви средства за тази работа и се разчита на кампания за помощ от бизнеса, но един парк се нуждае от целогодишни грижи".

Спартански настоява министърът на екологията Емил Димитров да посети "Кайлъка". Направил е и конкретни предложения към екоминистъра:

"Дали да го предостави за управление на Община Плевен, като даде необходимите финансови средства, или да създаде структура, подобна на общинската "Паркстрой", като е важен предметът на дейност. Да има финансиране, което да даде възможност, под ръководството на областния управител, тази държавна структура да осъществява дейността, за която е създадена със съответното финансиране".

По думите на Георг Спартански има и трети вариант - даване на целеви средства на областния управител всяка година.

Целия репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени