Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Принуждават пациенти да си правят тест за коронавирус при хоспитализация

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването публикува становище, според което не може да се поставя условие да се прави PCR тест, заплатен от гражданите като изискване за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Пациенти обаче сигнализират, че са заплатили и бърз, и PCR тест, без да са заразени с Covid-19, за да имат достъп до здравна услуга. От пациентските организации са категорични, че това е незаконно, а становището на МЗ няма силата на заповед.

Изникват повече въпроси, отколкото отговори по отношение както на заплащането на PCR тестовете за приема на пациенти в болница, така и заради неяснотата как ще се приложи решението Здравната каса да заплаща по 60 лева от стойността на PCR теста за здравноосигурени лица със симптоми с коронавирус.

Павлина Григорова е с множество заболявания и инвалид. За влизане в болница е заплатила PCR тест за 130 лева и бърз тест, за да й направят контролни изследвания в лаборатория. "Трябваше да вляза в хоспитализация за промяна на курса на лечението, заради свалянето на някои от лекарствата, които получавах до този момент по Здравна каса и се сблъсках с това, че аз нямам PCR, а идвам от дълбоката провинция. Като нямам PCR, трябва да се прибера, да събера пари, да си го платя, за да се върна обратно за хоспитализация", разказа жената пред "Хоризонт".

Тестовете за коронавирус като условие за болнично лечение са незаконни, категорична е Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб", където вече имат множество подобни сигнали.

"Не е морално да се искат пари за нещо, което не е законово регламентирано, т.е. тестовете са незаконни като условие за постъпване в болница. Не може да се искат такива тестове да се заплащат от пациентите", подчерта Георгиева. 

В Наредбата за достъп до медицинска дейност никъде не е упоменато, че тези тестове трябва да бъдат заплащани от пациентите, а болници поставят това изискване.

Директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев коментира, че лечебните заведения не трябва да изискват допълнително заплащане на тестовете за коронавирус. "Подайте ми сигнал, ще го разгледаме", увери той.

От Сдружението на общинските и на областните болници излязоха с обръщение държавата да поеме заплащането на PCR тестовете за всички пациенти.

Вторият проблем, който се очертава е, че Здравната каса ще заплаща по 60 лева за PCR тест на здравноосигурено лице, но след преглед при личен лекар, който дава направление за специалист инфекционист. С този документ се отива при дежурния лекар в Регионалната здравна инспекция и той има последната дума. Лекарите в здравните инспекции нямат договорни отношения със Здравната каса, изтъкна пред "Хоризонт" доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари

"Аз не мисля, че лекарите там са по-компетентни и по-добре познават пациентите, отколкото ние например или пък колегите инфекционисти и други, които ежедневно се занимават с пациенти. Това решение вероятно е взето, за да има пак някакъв контрол върху разходването на финансовите средства, но чисто професионално погледнато в него няма никаква логика", смята Любомир Киров. 

Така регламентирани, тестовете по НЗОК няма да решат проблема, казва д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Здравната каса е задължена да заплаща на здравноосигурените лица тези изследвания, но начинът, по който е направено, не работи", обобщава той.

Средства от Националната здравноосигурителна каса няма да се отпускат за изследване на пациенти, които се скринират преди някаква друга оперативна или терапевтична интервенция преди постъпване в болница, обясни д-р Веселина Колева, началник на клинична лаборатория в Болница "Токуда".
   

"И от епидемиологична гледна точка, и от медицинска гледна точка разкарването през различни институции на пациент, който е силно съмнителен за това инфекциозно заболяване, не е много разумно", заяви тя.

Всички гледни точки чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от