Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското здравеопазване притеснено за мерките срещу Covid-19

Лондон, 21 май 2020 г.
Снимка: БТА

Ръководители на британското здравеопазване предупредиха правителството, че изтича времето за изясняване на стратегията му за тестове и проследяване на заболяванията от коронавируса, така че да се избегне втора вълна на пандемията. Те предупредиха за сериозните последици за персонала на болниците и пациентите, ако надеждна система не влезе в сила в най-скоро време, и призоваха да не започва втората фаза на облекчаване на карантината, ако това не стане. По-рано през седмицата премиерът Борис Джонсън обеща да въведе тази система от началото на юни.

Така нареченото „контактно проследяване“ идентифицира онези хора, които може да са влезли в контакт със заразени, така че да може да се избегне потенциалното предаване на заболяването. Това проследяване ще се извършва от „проследяващи служители“ чрез специална апликация или по телефона или мейла.

Наял Диксън, който първоначално приветства обещанието на премиера в сряда, днес обаче писа до министъра на здравеопазването Мат Ханкок, че всъщност няма никакви подробности и яснота по стратегията на правителството и дали датата 1 юни ще бъде спазена.

А в интервю за Би Би Си Диксън заяви, че ръководството на здравеопазването е абсолютно убедено, че контактното проследяване е верният път в борбата с вируса и то не трябва да се забавя или отлага. За да успокои загрижеността на босовете в здравеопазването, Джеймс Броукъншър, който отговаря за сигурността в правителството, днес даде много интервюта за различни медии, в които подчерта, че вече са наети 21 000 „проследяващи служители“ и още хиляди други ще бъдат ангажирани в процеса.

1 юни по принцип е датата, от която би трябвало да отворят основните училища в поредната фаза на облекчаване на карантината, а също и отварянето на някои по-второстепенни магазини.

Профсъюзите на учителите, а и много други, продължават да смятат, че отварянето на основните училища и детските градини на 1 юни не е добра идея, още повече, че правителството не може да гарантира необходимите предпоставки за облекчаване на мерките.

В същото време първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви собствена стратегия за облекчаване на карантината, от която стана ясно, че там няма да се бърза с отварянето на училищата -  това ще стане на 11 август по хибриден модел на частично пребиваване в класните стаи и частично обучение онлайн.

А кметът на Лондон Садик Хан каза, че обмисля задължително въвеждане на носенето на маски в градския транспорт в столицата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!