Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Георги Попов:

Иновациите в борбата с Covid-19

Иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри позволява да бъдат обективно следени болни в домашни условия

Доц. д-р Георги Попов
Снимка: БГНЕС

България стана първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдават виталните параметри на болните от Covid-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме. Какво представлява тази уникална система и как беше реализирано партньорството между ВМА, където тя се прилага, и "Алтерко Роботикс" разказва полк. доц. д-р Георги Попов, директор на Катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинската академия в София и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в "Нашият ден".

Как функционира системата

"Всички наши пациенти, след като излязат резултатите за корона вируса по методиката на PCR, се оценяват в лека, среднотежка  тежка клинична форма. Среднотежките и тежки клинични форми се приемат на болнично лечение и тях ще ги наблюдаваме в условията на мониториране в болницата. Но остана проблемът за леките клинични форми. За тях се налага едно активно наблюдение в домашни условия. Това осъществявахме дълго време само с телефонни интервюта и разчитахме на информацията от самите болни, която често е неточна – свръхпреувеличена или недооценена. И нашите партньори от SAT Health, които наблюдават нашата болница, вкл. и с психолог, ни предложиха да направим тази обективизация на състоянието на болните и доведохме този иновативен пулсокситометър, който ни позволява да следим три витални показатеяла – сатурацията на кислород в кръвта, пулса и температурата на болния. Тази информация се предава на мобилния телефон и от там на болницата, където ние следим тези показатели. 

На 10-12% от болните в домашни условия се налага хоспитализация

"Това наблюдение ни позволи да обективизираме условията за тази хоспитализация. Имаме 50 бройки на този етап от този иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри. Това ще ни позволи да следим много пациенти едновременно."

Иновациите в борбата с Covid-19

"Работим и по други партньорства – за изследване на генетичната предиспозиция на българските граждани към новия коронавирус. Работим също и за изследване на колективния имунитет при коронавирусна инфекция – механизми, продължителност, кръстосана реактивност – което ще ни даде възможност да отговорим на много въпроси за дългосрочните поражения от коронавирусната инфекция. 

Нови медикаменти

"В процес сме на използване на някои нови медикаменти, вкл. и стволови клетки, като клинични проучвания за лечението на тези болни. Отворени сме към всякакви иновации и работим активно в тази нации."

Стволови клетки

"Да, това е световна програма, в която ще бъде включена и България."

"Вървим стабилно към намаление на броя на заразените с новия коронавирус. Но тази тенденция ще продължи с една "дълга опашка", обясни доц. Попов и допълни, че още има активни огнища – така че вниманието не трябва да се притъпява."

Доц. д-р Попов подчерта, че спокойствието, позитивизмът и доброто настроение са много важни за добър имунитет. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.