Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцови зали, театри и опери вече могат да работят и на закрито

| обновено на 26.05.20 в 17:22
На 24 май по лозунга „Да отворим залите за изкуство“ собственици на танцови зали излязоха на протест пред Министерския съвет.
Снимка: БГНЕС


Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Това стана ясно след среща на представители на танцовите съюзи и на Съюза на артистите с министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и на културата Боил Банов.

При какви условия ще работят танцовите клубове - обяви Милена Налбантова, посланик за България на Световната артистична танцова федерация.

„Това, за което се договорихме, е да работим в обектите си с един човек на 4 квадратни метра, но до 20 души в едно помещение“.

„Това, което беше много важно да разрешим като проблем, е, че се отварят абсолютно всички зали – читалища, културни домове, младежки центрове, физкултурни зали и салони, военни клубове“, добави тя.

Театрите също могат вече да играят постановки на закрито, каза след срещата Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

„Всички открити пространства – капацитетът на публиката да бъде до 50%, а на закритите сцени – до 30% капацитет на публиката. И това е отново временна мярка. Мерките са едни и същи за читалищните театрални сцени и театрите, които са под опеката на министерството на културата“.

Среща след протест и петиция

Поканата за срещата дойде след протест за отварянето на залите на 24 май, съобщи по-рано днес за БНР Милена Налбантова.

„Искрено се надяваме, че тази среща ще бъде освен ползотворна и резултатът ще бъде позитивен. На нея ще коментираме правилата и мерките, под които можем да стартираме да работим, и то така да бъдат подредени и структурирани, че тези мерки да не се окажат толкова рестриктивни, че всъщност да няма смисъл от отварянето на залите ни“, каза тя за програма „Хоризонт“.

„Ние ще целим да преговорим така нещата, че наистина да има резон, да има спазване на мерките, да има съблюдаване на ред, хигиена, да има дисциплина, а в същото време да защитим и цялата ни гилдия“, добави Милена Налбантова.

Плевенските клубове за танци също се присъединиха към искането за отваряне на залите за занимания, като се включиха в петицията, настояваща за това.

„Готови сме да спазваме всички мерки, които ни бъдат предписани. Трябва да мислим и за психическото здраве, казва Джейлян Демирев, ръководител на фолклорен клуб Северняците и член на УС на Асоциацията на хореографите у нас.

„Само клубовете за фолклор са десетина, плюс това има и други клубове, от другите жанрове. Оказа се така, че на едни и същи зали се дава възможност да танцуват, примерно, спортни танци, а народни танци не може. Фолклорът така малко беше в сянка“, каза той.

„Предполагам ще се отворят залите със съответните мерки - няма да е проблем да бъдат спазвани. Телефонът ми прегрява - кога ще почнем, кога ще почнем, а това са хора, които работят в различни сфери, а психически те - не стига, че са затворени вкъщи, това оказва сериозно влияние на тях, най-вече“, добави Джейлян Демирев.

„Горе-долу около 2 милиона хора в България използват танците в различните жанрове за разтоварване. А това най-вече помага като цяло за нацията“, каза още той.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!