Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Covid-19 ще забави изграждането им, според КРС здравните стандарти у нас са завишени

Снимка: БГНЕС

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната, съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос.

Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за регулиране на съобщенията е извършила незабавни проверки, включително и контролни измервания, в резултат на което не са установени работещи 5G мрежи в обхвата 3.6 GHz.

Първата стъпка към 5G e освобождаването на честоти и провеждането на конкурси за тях, напомня председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

"Мрежата от пето поколение е технология, която използва предшестващи технологии, т.е. на базата на съществуващите мрежи от четвърто поколение, използвайки честотния ресурс или сигнализационен ресурс, се надгражда и се създават мрежите от пето поколение", пояснява Иван Димитров.

Подготвя се обява за провеждане на конкурс или търг за ползване на конкретен радиочестотен спектър или конкретна позиция, която може да бъде използвана. Ще се направи и пазарно проучване за интерес, който могат да заявят потенциалните ползватели на тези честоти. Ако телекомите заявят намерения, ще бъде проведена процедура, която е възможна в два варианта според броя на участниците и заявения интерес спрямо ресурса, уточнява Иван Димитров.

Петата генерация мрежи ще предостави възможност за по-висока скорост, казва Жанет Захариева,  представител на един от телекомите у нас и член на Управителния съвет на Европейската браншова организация на телекомите.

"Петата генерация мрежи са много полезни и на обществения сектор, защото дават възможност, да речем на общините, да въвеждат концепцията за умните градове, да имат сметосъбиране, базирано на данни, да имат умно управление на трафика, да осъществяват видеонаблюдение и всичко това обаче да бъде свързано в една система, която не само регистрира фактите и данните, но и дава възможност те да бъдат анализирани", подчертава Жанет Захариева. 

В момента не се извършват тестове на пета генерация мрежи, твърдят от телекомите. 

"Един от операторите е получил разрешение за временно ползване с цел тестване на съоръжения в мрежи от пето поколение, миналата година от първи юли. Тогава имаше тестове от трите популярни мобилни оператори в България, като там бяха направени съответните техни анализи, тестове на съоръжения и оборудване и бяха пуснати сравнително скромни от гледна точка на мрежа, т.е. не може да се каже, че има мрежа на базата на 5G технологията. Имаше тестове, които използваха елементи от пето поколение мрежи", коментира коментира председателят на КРС Иван Димитров.

Заради ситуацията с коронавируса и влиянието върху икономиката първоначалните намерения по плановете за изграждане на 5G мрежата ще се забавят. Мрежите в България издържат на нарасналия трафик и нарасналото потребление, което е комплимент към това как са правени във времето и в годините, смята Жанет Захариева.

Спазването на здравните стандарти у нас при използването на мрежите от мобилните оператори е във фокуса на много институции. В Наредба номер 9 е посочено, че контролът е възложен на органи към Министерството на здравеопазването. Комисията за регулиране на съобщенията сътрудничи достатъчно с тези органи, уверява председателят на комисията Иван Димитров.

"Нормите, които съществуват в България, се спазват категорично и смятам, че това, което е заложено в тази наредба е в пъти и то десетки пъти по-високи изисквания, отколкото са написаните и публикуваните в рамките на Европейския съюз".

Евродепутатът Иво ХристовНяма много изследвания на въздействието на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве и околната средаНаучно изследване за влиянието на 5G върху човешкото здраве и природната среда е възложено чрез панела за наука в Европарламента - STOA и то ще бъде представено през есента, съобщи евродепутатът Иво Христов. Проучването трябваше да бъде представено в края на април, но ситуацията с коронавируса го забави.


"Не бива страховете да бъдат омаловажавани и иронизирани. Гражданите имат право на отговор и трябва да го получат. Нашата задача като техни представители е да изискаме този отговор, да организираме научни изследвания, които да убедят гражданите, че тези мрежи от пето поколение не са опасни, или пък, ако съществуват рискове, те да бъдат отстранени преди въвеждането на мрежите", заявява евродепутатът Иво Христов.

"Доколкото знам, такива изследвания не са правени. Стана норма последните години индустрията да налага ритъма на развитието и макар Европейският съюз да е възприел принципа на предпазливостта, според който нищо не може да бъде въведено, без да е доказана неговата безвредност, ясно е, че лобисткият натиск и интересите на индустрията често пробиват този принцип, и изследвания за въздействието се правят по-късно, едва след като нововъведението вече работи", коментира Иво Христов.

Репортажа на Мила Младенова и интервюто с Иво Христов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени