Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕЦБ се подотвя да продължи "количествените облекчения" и без участието на Бундесбанк

Европейската централна банка изготвя планове за действие при извънредни ситуации, за да продължи програмата си за закупуване на облигации за трилиони евро без участието на Бундесбанк в случай, че Конституционният съд на Германия принуди основния участник да се откаже от участие в т.нар. "количествени облекчения" , заявиха пред Ройтерс четири неназовани източници.

При този най-лош сценарий ЕЦБ ще започне безпрецедентни правни действия срещу германската централна банка, която е най-големият неин акционер, за да я върне обратно в програмата, посочиха източниците, пожелали да запазят анонимност.

Подобен ход вероятно ще отбележи "момента на истината" за еврото, тествайки ангажимента на Германия към единната европейска валута, след като немската държава игра най-голяма роля в нейното създаване и беше принудена да се пребори с някои свои дълбоки резерви по отношение на политиките на ЕЦБ.

Конституционният съд на Германия предостави срок на ЕЦБ до началото на август, за да оправдае програмата си за масивно закупуване на държавни облигации или в противен случай да продължи с тази своя програма без участието на немската централна банка, която по принцип извърша повече от една четвърт от покупките на облигации.

Конституционен съд на Германия в Карлсруе

Повечето източници на Ройтерс очакват съдебното оспорване от най-висшия немски съд в Карлсруе да бъде решено от самата Бундесбанк, която да демонстрира, че тази парична политика е подходяща и да адресира опасенията относно нейните странични ефекти.

Служителите в ЕЦБ и останалите национални централни банки на еврозоната обаче се подготвят и за това, което един от източниците на Ройтерс определи като нещо "невероятно", а именно - сценарий, при който съдът забрани на Бундесбанк да участва в покупките.

В този случай ЕЦБ, или по-малко вероятно другите централни банки от еврозоната, биха поели квотата на Бундесбанк в Програмата за закупуване на активи на публичния сектор (PSPP), започвайки да купуват немски облигации, посочват същите източници.

Те заявиха, че подобни планове все още не са финализирани или официално обсъдени от Управителния съвет на ЕЦБ.

Говорителите на ЕЦБ и Бундесбанк отказаха да коментар информацията на Ройтерс.

Според Ройтерс, ако други централни банки купуват немски книжа (известни като Bunds), това би нарушило принципа "без споделяне на риска", на който настояваше Бундесбанк при стартирането на програмата за "количествени облекчения" през 2015 г., при който принцип всяка национална централна банка купува собствените си държавни облигации и рискът се разпределя единствено върху ограничения размер на дълг, закупен от самата ЕЦБ.

ЕЦБ забави закупуването на германски облигации от началото на коронавирусната пандемия, за да насочи своята огнева мощ към Италия, която се оказа под натиск на облигационния пазар, след като вирусното огнище засегна силно и без това проблемните публични финанси на страната.


Ройтерс отбелязва, че покупките от Бундесбанк на германския суверенен дълг или Bunds възлизат само на 628 милиона евро през април, или едва 2,3% от държавните облигации, купени по програмата PSPP през същия месец.

Но дори и Бундесбанк да се откаже от схемата, напускането на немските облигации не е вариант, като се има предвид, че те фактически служат като реален референтен показател в еврозоната за частните инвеститори благодарение на най-високия си кредитен рейтинг и на обширната си наличност на дълговия пазар.

Освен това изключването на Германия от водещата програма за стимулиране на ЕЦБ ще доведе до нови спекулации за евентуален разпад на еврозоната подобни на тези, които Европейската централна банка успя да парира по време на дълговата криза в еврозоната през 2010-2012 година.

Междувременно ЕЦБ вероятно ще започне производство за нарушение срещу германската централна банка за неизпълнение на задължението ѝ като член на Евросистемата, ако Бундесбанк трябва да спре да купува облигации, посочват източниците на Ройтерс.

Ако след това Бундесбанк не изпълнява задълженията си, ЕЦБ би могла да отнесе въпроса до Съда на Европейските общности (ECJ), като това би било първото подобно дело от създаването на еврото през 1999 година.

Европейският съд вече потвърди законността на програмата PSPP, но решението му бе пренебрегнато от Конституционния съд на Германия, което предизвика нов откри конфликт между германските и европейските институции.

Досега германското правителство обаче проявява оптимизъм, че всеки подобен най-лош сценарий може да бъде избегнат. Канцлерът Ангела Меркел посочи пред висши членове на нейната партия по-рано този месец, че въпросът е "разрешим", ако централната банка обясни своята Програмата за закупуване на активи на публичния сектор.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.