Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в ареста мъжа, в чийто апартамент и кола откриха стотици килограми кокаин

| обновено на 27.05.20 в 18:50
Пакети с кокаин, открити в лек автомобил в „Студентски град“ на 24 май.
Снимка: МВР

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста задържания с кокаин в колата си Николай Петров. Според съдия Николай Николов на този етап по делото са събрани достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че наркотикът е бил за продажба.

Съдът отчете и откритите в апартамент, нает от Петров, 327 пакета кокаин с тегло около 1 килограм всеки. Заради високата обществена опасност на деянието на 31 годишния мъж и опасността на свобода да извърши друго престъпление, съдът му наложи най- тежката мярка за неотклонение.

Николай Петров запази мълчание, а адвокатът му Ваня Братоевска, изрази съмнения, че дрогата е на нейния подзащитен. Определението на съда не е окончателно.

Стотици килограми кокаин на стойност десетки милиони лева бяха открити в апартамент в столичния квартал "Студентски град", нает от Петров, след като по-рано в колата му бяха намерени 40 килограма от същия наркотик.

Късно снощи при операция на СДВР и ГДБОП в апартамента на мъжа  в софийския квартал „Студентски град“ са открити над триста пакета с наркотици. Полевият тест е показал, че веществото в тях е кокаин, а количеството - над 320 килограма.

По информация на „Хоризонт“, намереният в апартамента кокаин е няколко различни вида. Той е бил и с различни щампи, в зависимост от чистотата си.

Близки до разследването предполагат, че в случая става дума за депо за наркотици. Според полицията 35-40 килограма от кокаина е бил предназначен за продажба в България. Останалото количество е за износ в други държави от Европа, както и за Азия, смятат от МВР.

Според изчисления на вътрешното министерство цената на намерения кокаин е около 81 милиона лева. Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев посочи:

"Общото тегло е около 320 килограма, групирани в 8 групи с различни щампели. Общата стойност на иззетия вчера кокаин, ако говорим за личното разпространение, може би ще достигне около 81 милиона лева".

Кокаинът е бил открит в две от помещенията от наетия от Петров апартамент. По-голямата част от наркотиците са били в гардероб в спалнята му, а друга част са намерени в кухнята.

Претърсен е и още един автомобил, който също е собственост на заподозрения, но в него не са намерени никакви съмнителния предмети.

Към момента няма данни за други хора, които да са участвали в трафика, но разследването по случая продължава и от Министерството на вътрешните работи работят по събиране на доказателства.

Жилището, в което е открит кокаинът в столичният квартал „Студентски град“, се отдава под наем от години. Пред „Хоризонт“ живеещи в блока обясниха, че не познават последния наемател, заподозрян, че е превърнал апартамента в депо за наркотици:

„Този апартамент отдавна се дава под наем, доста често се сменят собствениците. Изобщо не го познавам и не сме се засичали. Наемател, поредният“, казаха съседи.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!