Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазни мерки при завръщане на работа след ограниченията

Снимка: БТА

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение.

„Бих препоръчала известен период от време да се работи дистанционно, особено по-уязвимите групи, където има такава възможност“, каза пред „Хоризонт“ доц. Катя Вангелова, началник на отдел „Здраве при работа“ в центъра.

Дистанционната работа също би могла да доведе до стрес, ако задачите са твърде много, работниците не са мотивирани, а работните им места у дома не са достатъчно адаптирани за подобен тип работа, отбеляза доц. Вангелова.

В преходния период е важно да се вземат мерки за ограничаване на риска от заразяване, защото вирусът не изчезва с приключването на извънредното положение, изтъкна тя.

Работните места в постпандемичния период трябва да бъдат адаптирани след консултация със службите по трудова медицина и със специалистите по здраве и безопасност при работа. Дистанция, добра хигиена, лични предпазни средства на работещите са задължителни в тази насока.

Необходимо е да се извърши първоначална оценка на риска и да се положи грижа за лицата, които попадат в рискови групи.

Работните места са много разнообразни - както между различните сектори, така и в един и същ сектор, дори при производството на един и същ продукт в предприятия с различна големина, подчерта доц. Катя Вангелова. Тя даде пример с различните типове офиси – такива с директен достъп от улицата или високи бизнес сгради, при които е наложително използването на асансьори.

Мерките трябва да се вземат в зависимост от вида на дейността и работното място. Началото на работния ден например може да бъде организирано поетапно, за да се избегне струпване в асансьорите, а работещите на по-ниските етажи биха могли да използват стълбите.

На местата, където се предоставя храна, трябва да се осигури спазване на дистанция. Възможни варианти са храненето по график и получаването на пакетирана храна по работните места.

Там, където е възможно, е добре почивките да се осъществяват на открито, препоръчва още доц. Вангелова.

Цялото интервю е в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени