Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фол: Описанието на ритона на Божков в протокола предизвика смях

Ритони от фондация „Тракия” и „Колекция Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Вече над 24 часа, след както Васил Божков пусна в своята фейсбук страница информация, че му се предлага да купи повторно ритон от колекцията си, институциите не дават отговор къде е оригиналът и дали изобщо е пристигнал в Историческия музей. 

Божков приложи фактура, от която е видно, че е закупил ритона през април 2019 година за 600 000 долара от галерия в Лондон. Изземването на артефактите в колекцията на Божков започна в началото на годината и те се съхраняват в НИМ. Картините се съхраняват в Националната галерия. Ритонът е описан в протокол на спецпрокуратурата на втори март. 

Световно признатият експерт професор Валерия Фол - траколог и ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство, коментира пред БНР описа на артефакта.

Според нея, описанието не съответства на предмета 

„Моята колегия беше много възбудена от тази информация. Никой от нас не вярва, че може да е изчезнал предмет, който се съхранява в музея и то по такъв случай. Кражби от музеи има, но едва ли в случая това би могло да се случи. Но не това ни забавляваше! Не това беше впечатляващото, а протоколът, тъй като всички, разбира се, прочетохме описанието и то предизвика бурен смях. Бурен смях, защото по едно такова описание няма как да идентифицираш предмет - ритон. Вътре пише „сив метал“ а протомето - "рогат бозайник". Рогат бозайник може да бъде бик, елен, див козел, може да бъде и еднорог. Пише, че има надпис, ама какъв е този надпис...а това е изключително важно. Надписът с каква техника е нанесен, също не сега, а това са идентификационни белези. Те са важни. Иначе всеки сръчен майстор, сегашен, а такива има в България, могат да сложат един ритон, примерно от алуминий. Сив ли е металът, сив е! Могат да сложат протоме на бик. Бозайник ли е? И да си напише името. Има ли надпис, има. Значи с едно такова описание аз не знам кой би се наел от всички ритони в колекцията точно този да хване и да каже: „Ето това е иззетият Ритон“.

„С останалите описания явно следствието и съдът ще се забавляват. Подозирам, че много ще се чудят“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!