Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерията на открито в градинката "Кристал"

Снимки и документи припомнят творческия път на Катя Паскалева

Изложбата е посветена на 75-годишнината от рождението на актрисата

| обновено на 27.05.20 в 16:41
Снимка: Ирина Пеева

Събитията от програмата на Софийския театрален салон постепенно се завръщат в публичното пространство, информират от Съюза на артистите в България и канят публиката в галерията на открито в градина "Кристал", където до 8 юни може да бъде разгледана изложбата, посветена на 75-годишнината от рождението на Катя Паскалева.

Снимки от любими филми и бележки за емблематичните й роли са събрани в проекта "Жена със сто лица".

Фотографиите и документите от Националната филмотека и Централния държавен архив ни връщат към "Козият рог", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Иван Кондарев" и още десетки роли на емблематичната българска актриса, запазени в страниците от историята на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и театър "София".

В експозицията са едни от най-значимите театрални и филмови роли на Катя Паскалева, нейната отдаденост при изграждането им, каза пред Радио София кураторът Тинка Николова. Тя отличи паното, посветено на ролята й на Албена в Пазарджишкия театър, с която започва кариерата на актрисата.

"Трудно е да представиш творчеството на един артист, ако нямаш достатъчно снимки и документи. В това се изразяваше едно от големите предизвикателства. А тя е била безкомпромисен професионалист."

Все пак са се намерили достатъчно партньори, които са съдействали.

Експозицията е част от програмата на Софийския театрален салон, който се провежда преди връчването на наградите "Икар" на Съюза на артистите в България.

Тази година церемонията е планирана в началото на ноември.

Чуйте повече в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!