Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НАТФИЗ с безплатни онлайн консултации за кандидат-студентите

Проф. д-р Станислав Семерджиев на празничния концерт, посветен на 70-годишнината на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ на 17.12.2018 г.
Снимка: Ани Петрова

Националната академия за театрално и филмово изкуство започва кандидатстудентската си кампания с безплатни онлайн консултации. Графикът за това вече е публикуван на страницата на академията в интернет. 

Пред ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев изтъкна, че самите кандидатстудентски изпити ще са, по традиция, в началото на септември. Дотогава ръководството на НАТФИЗ се надява пандемията да е приключила, защото спецификата на университета не предполата работа с маски и дистанция между кандидат-актьорите. 

"Доста обсъждахме при новата ситуация как да процедираме. Много хора пострадаха финансово. Иска ни се някак си да помогнем на кандидат-студентите, доколкото е и по нашите сили, защото и ние пострадахме. Това са по дисциплините "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии", "Театрознание и театрален мениджмънт" и "Публична реч". По тези специалности ще има между 3 до 5 дневни консултации. Някои ще са индивидуални, други - групови. Безплатните консултации може би ще се разпрострат и върху други специалности, така че студентите да четат внимателно новините в уебсайта на академията"

Голяма част от настоящите студенти са приключили учебната година дистанционно поне в дисциплините, в които това е възможно, каза ректорът:

"Учебната година реално вече е почти приключила. За голямата част от специалностите ние завършихме онлайн там, където това беше възможно. Всички теоретични предмети вече са минати в онлайн преподаване. Остават практическите предмети. Ние сме изнесли едно такова практическо обучение в юли и август. Голямата част от студентите през месец юни реално ще бъдат в лятна ваканция. Всичко, което можеха теоретично да го минат, го направиха. Снимачният процес, спектаклите, които трябваше да се поставят в кукления театър, в драматичния театър, в танцовия театър - всичко това ще се прави през юли и август".

За завършващите

"Тяхното обучение няма как да се продължи. Обсъждахме вариант, евентуално, за спектакли през есента. Дали това ще бъде възможно никой не може да каже, защото хората си търсят хляба в живота - всеки има собствени планове. Някои искат да заминат в чужбина, други ще започнат работа и дали ще успеят да се включат в такива спектакли и през октомври и ноември, за да довършат онова, което не можаха да покажат на зрителите, в момента е трудно да се прогнозира. По-скоро смятам, че сега ще завършим, специално в Факултета "Сценични изкуства" с държавни изпити, които така или иначе ще бъдат онлайн. Ние ще поставим оценките. Гледали сме спектаклите, не е някаква изненада и невъзможност да се поставят оценки. А пък, ако успеят да играят през октомври-ноември, това ще бъде бонус за тях самите. Що се отнася за Филмовия факултет, там нещата са малко по-сложни, защото студентите нямаха възможност да заснемат финалната си дипломна работа. Сега ще им дадем шанса през юли и август да го направят. Тези които искат, естествено. Тука няма да има някакво наложително снимане. Дадохме им възможност с някои от старите работи от 3-и 4-и курс да се дипломират, ако има такива, които изпитват притеснения за участието си в снимачния процес".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от