Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие доклада на КПКОНПИ за миналата година

Цацаров към депутати: Отчетният доклад на КПКОНПИ не е вестник

| обновено на 28.05.20 в 12:08
Днес се провежда редовно пленарно заседание на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в пленарната зала прие доклада за дейността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за 2019 година.

От БСП отправиха критики към отчета на комисията, а председателят й Сотир Цацаров  подчерта, че търсената ефективност на органа е в ръцете на законодателя.

Антикорупционният закон в този вид няма да заработи ефективно, Комисията в този ѝ вид няма да се справи с корупцията, съществено разминаване между заведените искове и реално отнетото имущество - тези критики отправиха по време на дебатите от БСП и обърнаха внимание за липсата на ключови скандали в годишния доклад на антикорупционния орган.

Депутатът Кристина Сидерова:

"Терасата на бившия председател на комисията г-н Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за "апартаментгейт". Няма и дума за тях. Имаме малко установени случаи, много сигнали, малко глоби".

Спас Гърневски от ГЕРБ контрира:

"Но фактът, че обект на вниманието на Комисията са над 3, 9 милиарда в момента, показва, че тази комисия работи сериозно и може би там още някъде някоя политическа сила трепери от това. Така че, когато говорим за една тераса и за милиарди, трябва да бъдем малко по-скромни".

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров също отвърна на критиките на левицата:

"Отчетният доклад не е вестник. Съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група".

Цацаров обърна внимание, че представеният доклад не касае неговата работа, а предходниците му на поста и подчерта, че нито антикорупционният закон, предлаган от левицата, нито настояването им органът да се избира от президента, ще доведат до промяна:

"Справянето с корупцията не е работа само на една комисия. Справянето с корупцията минава и през тази зала, защото тя гласува и приема инструментариума. Част от този инструментариум - да речем, е в Наказателния кодекс, и остава непокътнат от 1968 година. Това очевидно не ви прави впечатление".

В доклада е отчетено, че през 2019 година след влезли в сила съдебни решения е било отнето имущество за над 8 милиона лева – 39 имота и 119 моторни превозни средства, като само по направление „Установяване конфликт на интереси“ КПКОНПИ е изготвила 162 проекта на решения по същество и за прекратяване и е наложила глоби, санкции и отнемане на имущество по наказателни постановления в размер на 173 511 лева.


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна