Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На матура - с маска, на метър и половина отстояние

Снимка: БГНЕС

Няма нежелание или отказ на учители да бъдат квестори на предстоящите матури на завършващите средно образование. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Ивайло Златанов, началник на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград. Направени са разчети за по двама квестори на класна стая с достатъчен брой резерви, увери той. 

Училищата се готвят да посрещнат зрелостниците при спазване на противоепидемичните мерки. В по-големите училища са предвидени отделни входове, така че учениците да могат да стигнат навреме за изпита без струпвания. 

"Не е по-различно от всяка година с тази добавка, че в крайна сметка се намираме в една извънредна обстановка и на фона на това, което правим всяка година като организация, трябваше да добавим и мерки, които да гарантират живота и здравето на нашите деца, на квесторите, на комисиите, които провеждат държавните зрелостни изпити по места", изтъкна Златанов.

Предвидено е разстоянието между учениците, които ще се явят на матури, да бъде 1.5 метра. Те трябва да носят лични предпазни средства, но и към училищата са изпратени указания да подсигурят резерв и да бъдат готови за всякакви ситуации, поясни Ивайло Златанов. 

Квесторите и членовете на изпитни комисии категорично ще получат допълнителното възнаграждение от 80 лева за дейността си по време на предстоящите матури, макар за някои училища да е трудно и на ръба на възможностите на техните бюджети да осигурят тези суми, стана ясно от думите на Ивайло Златанов.

Който си учи, си учи, дори да е имало известни затруднения в онлайн обучението, смята Златина Едрева, преподавател по български език и литература в Пловдив. Това са 12 години труд, а не една и не два-три месеца в края на тази една година, посочи тя. Времето, предвидено за изпита, според нея е достатъчно. За добро представяне зрелостниците трябва да бъдат спокойни и съсредоточени, съветва учителката.

Златина Едрева не вярва "дребни неудобства" като изискванията за личните предпазни средства да смутят особено явяващите се на матурите.

"Не можем да се надяваме оценката от онлайн обучението да е абсолютно обективна, защото се намесват различни фактори. Повечето учители познават добре учениците си и могат да им поставят съответния тип задачи, които да проверят наистина техните знания и умения. Дори при тези трудности мисля, че успяха колегите  да оценят правилно учениците си", коментира още Златина Едрева пред "Хоризонт".

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени