Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Иванов:

Българските стартъп компании показаха завидна солидарност по време на кризата

Имаме потенциал във фондовете за рискови инвестиции

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация
Снимка: Здравко Петров

Българската стартъп асоциация е домакин тази година на състезанието CESA за най-успешните стартиращи компании от региона на Централна и Източна Европа. Как идеите на предприемачите от региона ще бъдат свързани с бизнеса? Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, разказа в "Нашият ден":

"Наградите се провеждат за 5-а година и стават все по-популярни. До края на месец август стартъп и технологични компании могат да бъдат номинирани. Тази година номинациите са в 10 категории. Това може да се види на сайта на асоциацията.

"CESA се провежда в 7 региона в света. Ние организираме кръга, който е в България. Самото събитие за връчването на наградите ще бъде в средата на ноември – наложи се отлагане заради Covid-19. И това може би ще бъде единственото събитие на живо. Българската стартъп организация има над 500 членове и затова беше най-логично ние да връчваме наградите."

Добромир Иванов разказа за миналогодишните български финалисти в Букурещ – 3 компании. "Част от тях успяха да участват и във финалите в Китай. Една от компаниите прави роботи за инвалиди, нейният създател прави първия робот за своята съпруга. Това, което върши тази компания, е на много високо ниво и има сериозен потенциал. Тази година те излязоха в друга държава, защото нямаше как да продължават да правят тук своя бизнес. Затова имат нужда от подкрепа. За съжаление това е съдбата на много компании и част от нашата работа е да се опитаме да ги задържим тука, да променим средата, да я направим добра. Това е негативна тенденция и ние се борим да обърнем тренда."

"Дебютантите винаги са най-любопитни. Нашите инвеститорски фондове, например, се развиват все по-добре. И все повече имаме потенциал да се наложим като регионален лидер. За да стане това, трябва да се случат някои промени – трябва да има достъп до повече капитали, но вървим уверено в тая посока" – подчерта Добромир Иванов. 

Българските стартъп компании показаха завидна солидарност по време на кризата, както и софтуерните и технологичните компании. Те направиха всякакви опити да помогнат на останалата част от държавата и населението, и на правителството, и на болните хора, на другите бизнеси... Едно от нещата, които тази криза извади наяве, беше нуждата да се работи много по-близко с високотехнологичните компании, защото те дават решения, които са много по-устойчиви на такива кризи.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна