Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронни товарителници: скоро за вътрешните превози, после и за международните

Снимка: БГНЕС

Министерството на транспорта е пред въвеждане на електронни товарителници за вътрешните превози, а по-късно и за международните. Това съобщи заместник-министърът на транспорта Ангел Попов на среща в Стопанската камара (БСК) с председателя на работодателската организация Радосвет Радев.

Искането за въвеждането на електронни товарителници беше отправено от камарата като част от пакета антикризисни мерки за преодоляване на последиците от Covid-19.

В началото на април тази година БСК представи идеята за електронни товарителници пред Министерството на транспорта по настояване на две браншови организации - Националното сдружение на българските спедитори и Националната организация на митническите агенти.

В началото на юни транспортното министерство ще представи работния вариант на документите, които трябва да уредят правния статут и ползването на електронните товарителници у нас, и, след съгласуване със заинтересованите представители на бизнеса, да пристъпи към ефективното въвеждане на мярката на практика.

Въвеждането на електронни товарителници спестява време на операторите и администрацията в сектора, ще доведе до по-добра отчетност и по-добър контрол от страна на държавните органи, съобщават от БСК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна