Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не стихват протестите в САЩ, започнали след смърт при арест

19-годишен младеж беше убит на протеста в Детройт

| обновено на 30.05.20 в 13:19
Протести има в много американски градове след смъртта на Джордж Флойд.
Снимка: БТА

В Съединените щати протестите срещу убийството на афроамериканец при полицейски арест станаха национални. Сблъсъци и гневни демонстрации се провеждат от западното до източното крайбрежие

В щата Джорджия заради протестите беше обявено извънредно положение, а в Детройт беше убит 19-годишен младеж. Асошиейтед прес съобщи, че срещу протестиращите е стреляно от минаващ автомобил.

Повдигането на обвинение в убийство на полицая, притиснал врата на издъхналия при арест Джордж Флойд, не доведе до успокояване на страстите.

Уволненият полицай, участвал в ареста на афроамериканеца Джордж Флойд, беше арестуван и срещу него беше повдигнато обвинение в убийство. Това не успокои гнева на Америка.

Минеаполис пламна, като гневни демонстранти пренебрегнаха наложения полицейски час от 8 вечерта и излязоха по улиците, където бяха посрещнати от Националната гвардия. Четвърта поредна нощ се стигна до сблъсъци с полицията. „Вашингтон пост“ съобщи за вероятно използване на гумени куршуми.


Бунтове имаше и в редица други градове  - от Ню Йорк до Лос Анджелис:

„Хората си мислят, че това е сладко и приятно място. Въобще не е така. Афроамериканците са потискани всеки ден“, каза участник в протестите.

В Ню Йорк полицията съобщава за поне 70 арестувани.

В Атланта протестите излязоха извън контрол, подпалени бяха полицейски автомобили, демонстрантите нанесоха щети на централата на Си Ен Ен в града - те надраскаха с графити огромните червени букви от логото, счупиха прозорци и хвърляха камъни. Поне трима полицаи са ранени, извършени са арести.

Губернаторът на щата Джорджия обяви извънредно положение, за да мобилизира Националната гвардия в Атланта. Кметът на града Кийша Ланд Ботъмс отправи емоционално послание:


„Това не  протест в духа на Мартин Лутър Кинг Джуниър. Това е хаос. Посрамвате града и живота на Джордж Флойд и всеки друг убит човек в тази държава. Ние сме по-добри от това“, каза Ботъмс, която също е афроамериканка.

„Приберете се у дома“, емоционално призова и кметът на Минеаполис, където беше извършен трагичния арест на Джордж Флойд.

В столицата Вашингтон протестиращи влязоха в сблъсък с агенти от „Сикрет сървисис“ пред Белия дом, а районът беше временно отцепен.

Близките на 46-годишния Флойд, които вчера разговаряха с президента Доналд Тръмп, приветстваха ареста на полицая, но обявиха, че се надяват на по-тежки обвинения срещу замесените негови колеги.

Протести тази нощ има и в Бостън, Далас, Денвър, Де Мойн, Хюстън, Лас Вегас, Мемфис и Портланд.

Насилственият арест, апелът към органите на реда с думите “не мога да дишам” и смъртта на Флойд, уловени от камера, отвориха отново най-болезнените рани на страната, свързани с расова несправедливост, отбелязва кореспондентът на БНР в САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна