Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се забавят ли парламентарните избори в Северна Македония

Скопие, 29 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Република Северна Македония днес изтича поредният удължен срок на действие на извънредното положение заради коронавирусната епидемия.

Днес по обед при президента Стево Пендаровски ще заседава Съветът за сигурност, който трябва да реши дали да има ново удължаване. Парламент няма, защото той беше разпуснат още в началото на годината.

От това кога ще бъдат отменени извънредните мерки зависи и кога ще се проведат извънредните парламентарни избори, които иначе бяха насрочени за 12 април.

По принцип това трябвало да се случи 22 дни след отмяната на извънредното положение. Толкова остават от общо 100-те, които по принцип трябва да минат след разпускането на Собранието до провеждането на избори. Но заради коронавируса политическият календар беше замразен.

Облекчаване на мерките - ресторант в Скопие, 28 май 2020 г.               Снимка: БТА

Пред БНР политологът проф. Кашиф Бакиу от Скопие коментира, че има различни идея за дата за провеждане на изборите, но това не зависи от самите политически лидери и партиите, а от самото положение покрай вируса.

„Има информации за 5 юли…Смятам, че избори трябва да има, защото не може в дълъг период от време да се управлява без институции, цялата власт да бъде концентрирана върху правителството“, каза професорът в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Смяташе се, че ВМРО-ДПМНЕ има някаква преднина, но след появяването на коронавируса тя бе изгубена и смятам, че точно това е проблемът – заради това ВМРО-ДПМНЕ не иска в този момент да се ходи на избори, защото анкетите показват преднина на Социалдемократическия съюз на Зоран Заев“, отбеляза още Кашиф Бакиу.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна