Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът решава за шестима от обвиняемите за аферата с боклука

| обновено на 31.05.20 в 19:41
Снимка: Pixabay

66 тома доказателства представи прокуратурата, за да убеди Специализирания наказателен съд да остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда Красимир Живков и част от останалите подсъдими за аферата с опасния боклук.

Делото започна с няколкочасово закъснение, за да могат адвокатите да се запознаят с всички материали.

Освен за Живков, спецобвинението иска най-тежката мярка за неотклонение и за бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и за бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски. За бившия служител на екоминистерството Васил Богданов и за собственика на плевенската фирма „Феникс“, на площадка на която през януари бяха намерени огромни количества италиански боклук - Айгюн Еминов, искането е да са „под домашен арест“. 

В съдебната зала стана ясно защо за последните двама обвиняеми, искането на спецобвинението е за по-лека мярка за неотклонение - защото те са дали показания срещу зам.-министъра Красимир Живков, плевенския екошеф Габриел Савов и бизнесмена Атанас Бобоков. А именно, че в продължителен период те са извършвали престъпления срещу околната среда. Целта им била да генерират незаконни печалби от вноса на опасни и неопасни отпадъци и тяхното рециклиране и депониране.

Продължителността, според наблюдаващите прокурори, показвала престъпна упоритост, а действията им застрашавали здравето на много хора. За Живков и Савов прокуратурата смята, че на свобода могат да унищожат доказателства и да повлият на свидетели. С този аргумент, както и заради значителни средства, които притежава, и с които може да напусне страната, от прокуратурата искат постоянен арест и за Атанас Бобоков.

В съдебната зала не е другият брат Бобоков - Пламен, защото за него прокуратурата определи като адекватна мярка за неотклонение  - парична гранция от 1 милион лева. 

В момента говори защитата на Красимир Живков - Силвия Найденова, според която прокурорските свидетели, говорили за натиск за даване на разрешителните за отпадъци, посочвали като източник на натиска не него, а друг заместник -министър - Николай Кънчев, тъй като именно той доскоро отговарял за този ресор.

Заседанието продължава.

 Още общо 10 лица бяха привлечени към наказателна отговорност, заради аферата с боклука. Трима само за данъчни престъпления, те бяха освободени отдавна.

Обявявайки подробности за разследването вчера, прокуратурата оповести, че при обиските у Пламен и Атанас Бобокови са открити списък с имена на публични личности, някои от които вече не са живи и суми в левове и долари срещу тях, както и биография и снимка на прокурор по делото срещу Васил Божков, но обясниха, че тази информация тепърва ще се проверява.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!