Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

Глад 12 дни на месец за 413 хиляди пенсионери - това е водещото заглавие на “Труд“. Едва 18 дни в месеца могат да се хранят 413 хиляди пенсионери у нас, които получават до минималната пенсия от 219 лева на месец. Това показват данните на НОИ към 31 март тази година, цитирани от “Труд“. Според разчетите на държавата обаче линията на бедност у нас от началото на годината е 363 лева. Или сметките показват, че за да живее човек в България ,са нужни по 12 лева на ден, допълва изданието.

На страниците на “24 часа“ четем, че българската пенсионна система е по-добра от германската. Вестникът цитира анализ на  финансовия конгломерат "Алианц", според който основното предимство на страната ни е стабилността на пенсионната система. По този критерии страната ни е поставена на второ място в света след Индонезия. Ниската продължителност на живота у нас също прави пенсионната система стабилна, става ясно от анализа.

Бизнесът не се парализира, а се съюзи с науката и държавата, казва в интервю за “24 часа“ министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му българската икономика е в кондиция, дано европейската навакса бързо, защото сме свързани с нея.

Бум на сигналите за домашно насилие, скочили са с 36% за две седмици след края на извънредното положение, четем на водещо място в “Монитор“. Данните са на фондация "Асоциация Анимус". Изданието припомня, че омбудсманът Диана Ковачева вече е внесла в правосъдното министерство предложения за законови промени, свързани с по-ефективната защита на жертвите на насилие у дома.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна