Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за Брекзит се подновяват без оптимизъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските и европейските преговарящи навлизат днес в заключителния и изключително важен кръг на търговските преговори за Брекзит. Нито в Лондон, нито в Брюксел обаче очакват напредък на този етап. След като в досегашните три кръга на преговори не бяха решени основните спорни въпроси, „Файненшъл таймс“ пише, че надеждите сега се свързват с набелязаната по-късно този месец среща на премиера Борис Джонсън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

От британска страна се надяват, че тази среща ще даде „политически импулс“ на преговорите. Постигането на споразумение до края на юни е важно, за да бъде спазен графика за всеобхватно споразумение до края на годината. 

Иначе, до края на юни е срокът да се договори удължаване на преходния период, макар че Борис Джонсън отказва тази възможност. От Брюксел отказват да коментират срещата, която, според Даунинг стрийт, ще се състои към края на юни. 

По принцип Европейският съвет ще се събере на 19 юни, когато 27-те страни членки ще направят равносметка на напредъка в преговорите за Брекзит, макар и основната тема да е борбата с коронавируса. Политически наблюдатели изразиха мнение, че ЕС вече се опасява, че британското правителство умишлено се стреми към провал на преговорите. 

Междувременно кметът на Лондон Садик Хан призова за удължаване на преходния период, който изтича на 31 декември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!