Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата иззе още предмети от офисите на Васил Божков

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности

| обновено на 02.06.20 в 16:00
Снимка: Специализирана прокуратура

Прокуратурата обяви, че е иззела от офиси на бизнесмена Васил Божков множество нови предмети, носещи белезите на културно-исторически ценности. В профила си във Фейсбук, Божков, който е обвиняем за 18 престъпления,  написа, че предметите са иззети още през февруари.

Какво отговориха от спецобвинението

От Специализираната прокуратура контрираха, че предметите - фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, са иззети през последните дни.

"Процесуално- следствените действия в офиса на столичната улица "Московска" № 43 на намиращия се в Дубай хазартен бос продължават почти ежедневно", посочиха от спецобвинението.

В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

В прессъобщението на прокуратурата от тази сутрин се обръща внимание, че иззетите предмети са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

От Специализираната прокуратура посочват, че ще продължат и занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети.

Във връзка с високия обществен и медиен интерес спецпрокуратурата публикува и снимки на част от намерените нови предмети. На осемте снимки се вижда, че предметите се намират в приземно помещение, в което се съхраняват бутилки и почистващи уреди.

В реакция във Фейсбук Божков настоя, че става дума за отнети през февруари предмети.

Според Васил Божков обаче, служители на Фондация "Тракия" са били принуждавани да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята, за да бъдат снимани.

В друг пост от 8 сутринта Васил Божков  допълва версията си за случвалото се в хазартния му бизнес в последните години, описвайки схема, по която според него се е осъществявала протекцията на държавата над неговия бизнес.

Той публикува извлечения от банковата си сметка за теглене на огромни суми в брой през 2018 и 2019 година. От публикацията му обаче не става с каква цел са тегленията.

Божков посочва имената на министъра на финансите Владислав Горанов, премиера Бойко Борисов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

От прокуратурата коментираха, че дали тези постове ще са обект на проверка ще преценят наблюдаващите делото на Божков спецобвинители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна