Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат искането за референдум за инсинератор в ТЕЦ "София"

ТЕЦ "София"
Снимка: БГНЕС

Започна обсъждането в столичните общински комисии на предложението на „Демократична България“ да се проведе местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на боклук в „ТЕЦ София“. Идеята за инсинератор, който да произвежда RDF гориво от негодните за рециклиране отпадъци, от няколко години е във фокуса както на общински съветници, така и на екологични организации и на граждани. Според групата на  „Демократична България“ именно столичани трябва да са тези, които да решат дали да има подобно съоръжение в града и какви ще са ползите, но и най-вече негативите от него.

Инициирането на местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в „ТЕЦ София“ и преобразуването на полученото гориво в електро- и топлинна енергия, не е нова идея. В настоящия Столичен общински съвет, групата на „Демократична България“ отново поставя въпроса за разглеждане, след като успя да събере нужния минимум от подписи с включилия се към тях независим общински съветник Борис Бонев. 

Председателят на групата Методи Лалов посочи, че има две групи аргументи против проекта - икономическата обосновка и опазването на околната среда. Изпълнителният директор на "Топлофикация – София" Александър Александров подчерта предимствата за управляваното от него дружество:

"Икономия от газ, икономия от квоти, по-голямо и по-съвременно производство на електроенергия."

Ваня Тагарева от Обединение „ГЕРБ – СДС“ в СОС припомни, че инсинераторът е част от третата фаза на проекта за интегрирана система от инсталации и съоръжения за рециклиране, третиране и оползотворяване на отпадъците и няма как Столичната община да не пристъпи към реализиране на това намерение, още повече след като Европейската комисия одобри финансирането за него

Тагарева припомни, че проектът за инсинератора е широко обсъждан със софиянци през 2015 г. Зам.-кметът по направление „Екология“ в СО Десислава Билева, както и Александър Александров допълниха, че информацията за проекта е предоставена на гражданите и общинските съветници, и те могат да се убедят в предимствата му. Изказвания, с които не се съгласи Ясен Цветанов от Инициативата „За чиста София без изгаряне на отпадъци“, който каза, че не всички данни са представени и обществото няма как да вземе аргументирано решение.

След като на заседанието на водещата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС бе отхвърлено предложението за местен референдум, с който софиянци да изразят мнението си дали трябва да се изгради инсинератор за изгаряне на негодните за рециклиране отпадъци,предстои днес и утре въпросът да се дискутира и в другите ресорни комисии, преди да се включи като точка в дневния ред на следващо заседание на местния парламент. Така окончателно ще се разбере дали и този опит за допитване към гражданите ще завърши с неуспех.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна