Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

"Как без да са върнали пари от парното на евтиния газ, го вдигат заради бъдещ скок", пита в заглавие на първата си страница "24 часа".

Всекидневникът посочва, че авансово Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда да вдигне цените на парното в сравнение със сега действащите в 7 града. Това е станало ясно от доклада на експертите и за цените на топлинната енергия от 1 юли.

За София увеличението е с 22,3%, или от 66,70 лв. за мегаватчас на 81,57 лв. В Плевен е най-ниско - под 3 на сто. От топлофикациите, които ползват газ за гориво, единствено за Пловдив е предвидено намаление с 1,9 на сто. Ако се направи обаче сравнение с 1 юли 2019 г., откогато е в сила едногодишният регулаторен период, за София например новата цена от юли ще е с близо 15 на сто по-ниска от тази през миналата зима, отбелязва "24 часа".

"Длъжниците са без защита от колектори", пише вестник "Дума". Изданието уточнява, че това е станало ясно от парламентарен въпрос на депутата от БСП Кристина Сидорова. Тя е попитала министъра на правосъдието Данаил Кирилов ще има ли нарочна регламентация на дейността на тези фирми, уредба, която да гарантира правата на длъжниците и да осигури прозрачност и контрол. Отговорът се очаква до края на седмицата.

"Още 12 дни карантина за българи в Гърция", информира "Труд". От 15 юни южната ни съседка ще отвори границите си за наши туристи без карантина и без тест за коронавирус. От тази дата ще бъдат допускани граждани от около 20 държави, които са с добри епидемиологични характеристики, уточнява "Труд".

"София набъбва с още 1 милион за 30 години", пише "Монитор". Това е станало ясно при представянето на дългосрочната стратегия за столицата до 2050 година. Компактен, многообразен и град, който управлява умело ресурсите си, са акцентите във визията за София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна