Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализаторът Бойко Димитров:

Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че Божков тегли големи суми?

Васил Божков
Снимка: БТА

"Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че се теглят такива големи суми?". Това каза пред БНР анализаторът Бойко Димитров - финансист, във връзка с публикациите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в които той показва свои банкови извлечения за милиони. Анализаторът обясни, че по закон банките са длъжни да уведомят ДАНС при теглене на такива големи суми (над 30 хил. лева е изискването на закона - бел.ред.) от техен клиент. 

В предаването "Преди всички" Димитров коментира, че при толкова големи трансакции е абсолютно невъзможно ДАНС да не са били информирани от банките.

Той посочи, че става дума за голяма банка, която има чуждестранен, европейски собственик, където има много по-сериозно изискване за мерките, свързани с борбата с прането на пари.

"ДАНС трябваше веднага да излезе с информация, ако не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат", коментира финасистът. 

Според него или ДАНС не са си изпълнили задълженията, или не е имало последствия от това, защото иначе Божков е трябвало да бъде обвиняем още преди 3-4 години.

Анализаторът беше категоричен, че основният въпрос е "дали лица на най-висши ръководни длъжности са получавали кешови пари от бизнесмен, който сега е обвиняем за много престъпления".

"Досега извадените от Божков документи показват, че тегленията от банката са още от 2018-а година", уточни още Димитров.

Цялото интервю на Ирина Недева с Бойко Димитров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна