Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия обяви 130 млрд. евро пакет от стимули за икономиката

| обновено на 04.06.20 в 18:05
Ангела Меркел на пресконференция в канцлерството в Берлин.
Снимка: БТА

130 милиарда евро държавни средства трябва да извадят германската икономика от коронакризата. За това се договориха трите управляващи партии в Берлин, които поднесоха изненадата, че намаляват ДДС за шест месеца.

Година преди парламентарните избори дъжд от държавни пари заваля в Германия след двудневни мъчителни преговори между консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на финансовия министър Олаф Шолц.

Договорените 130 милиарда евро са най-големият спасителен пакет в следвоенната история на Германия.

„Можем да си позволим тези мерки, защото през последните години сме работили добре и сме натрупали достатъчно резерви. В началото на годината, когато ни застигна пандемията, увеличихме бюджета. Тези средства също са на разположение“, припомни финансовият министър Олаф Шолц за приетото увеличение на бюджета за тази година с 156 милиарда евро.

Спасителният пакет е предвиден за тази и следващата година и включва както еднократна помощ за семействата с деца, така и целева помощ за финансово затруднените общини.

И най-голямата изненада - за следващите шест месеца ДДС се намалява с три процента.

Всъщност това решение се възприема като отговор на най-спорния между коалиционните партньори въпрос за бонус при покупката на нов автомобил, с което трябваше да се подкрепи силната автомобилна индустрия в Германия. Тъй като бонусът се отнасяше не само за електроавтомобили, а и за дизелови и бензинови, социалдемократите категорично отказваха да подкрепят такава мярка.

Така в крайна сметка в спасителния пакет са предвидени 50 милиарда евро за насърчаване на производството на електроавтомобили.

„Ако искаме да осигурим бъдещето на следващите поколения, трябва да инвестираме в бъдещето още днес. Ръководихме се от този принцип“, коментира канцлерът Ангела Меркел, наричана някога „зеленият канцлер на Германия“.

А лидерът на ХСС и министър-председател на Бавария Маркус Зьодер обобщи:

„Най-доброто на този спасителен пакет е, че не изпаднахме в партийни боричкания. Това може да послужи за пример в Европа. Загърбихме опорните точки и изработихме обща концепция“.

Съгласно широкообхватните мерки, описани в документ от 15 страници, семействата ще получават по 300 евро за всяко дете, докато тези, които купуват електрически автомобили, ще получат правителствена отстъпка до 6000 евро.

Основната ставка на ДДС ще бъде понижена от 19 на 16 процента - от 1 юли до 31 декември тази година. Намалената ставка за определени стоки и услуги от 7% се понижава до 5%.

Новата програма е над мащабния спасителен пакет от 1,1 трилиона евро, вече договорен през март, включващ гаранции за заемите, субсидии и подобрена програма за по-кратки работни часове, за да се избегнат съкращения на работни места. 

Договорените мерките на стойност 130 милиарда евро далеч надминават първоначалните очаквания за 80 млрд. евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна