Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ прогнозира спад на БВП на еврозоната с 8,7% през 2020 г.

Банката очаква възстановяване от настоящата рецесия чак през 2022 г.

Нови прогнози на ЕЦБ за БВП и инфлацията в еврозоната
Снимка: ecb.europa.eu

ЕЦБ увеличи прогнозата си за дълбочината на икономическата рецесия в еврозоната през настоящата година, но в същото време повиши и очакванията си за растежа на БВП през 2021 и 2022 година.

На пресконференция след края на днешното редовно заседание шефът на ЕЦБ Кристин Лагард представи новите макроикономически прогнози, според които икономиката на еврозоната ще се сви с 8,7% през тази година спрямо предишната прогноза от месец март за символичен растеж от 0,8 на сто.

С оглед обаче на очакваната дълбока рецесия през настоящата година, ЕЦБ повиши рязко прогнозите си за растежа на БВП през 2021 година до 5,2% (от 1,3% през март) и за 2020 г. до 3,3% (от 1,4% през март).

Според основният сценарий на централната банка, икономиката на еврозоната ще успее да се възстанови от загубите през тази година, причинени от коронавирусната криза, чак през 2022 година, тъй като ограниченията, свързани с пандемията, вероятно ще окажат натиск върху икономиката за по-продължителен период. Това изглежда не оправдава някои очаквания за бърз "V-образен" икономически отскок от настоящата рецесия.

Кристин Лагард обаче отбеляза, че рисковете за този основен сценарий сочат в посока надолу (за по-дълбока тазгодишна рецесия, последвана от по-слабо възстановяване). Тя допълни че по-късно днес ЕЦБ ще публикува още два свои сценария за икономическото представяне на еврозоната.

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ

Тя посочи, че степента на свиване и възстановяване на икономиката ще зависи от "продължителността и ефективността на мерките за ограничаване на коронавируса, от успеха на политиките за смекчаване на неблагоприятното въздействие върху доходите и заетостта и от степента, в която са засегнати по-трайно капацитета на предлагане и вътрешното търсене".

В същото време ЕЦБ намали прогнозите си за инфлацията в еврозоната в средносрочен план, визирайки неотдавнашния срив на цените на петрола и взимайки предвид въздействието на наложените през последните месеци противоепидемични карантинни мерки и ограничения, довели до спиране на редица икономически дейности.

С оглед на това ЕЦБ вече очаква индексът на потребителските цени (CPI) да се повиши през тази година с едва 0,3% (спрямо прогноза от март за растеж с 1,1%), с 0,8% през 2021 г. (спрямо 1,4% през март) и с 1,3% през 2020 г. (спрямо 1,6% прогноза от март).

Европейската икономика изпитва безпрецедентен спад

ЕЦБ Кристи Лагард посочи, че европейската икономика изпитва безпрецедентен спад. "Солидните загуби на доходи и работни места повишиха несигурността и доведоха до спад в потребителските разходи. Наблюдаваните в последно време подобрения бяха слаби", подчерта тя, като добави, че коронавирусните ограничителни мерки се отразяват негативно както в промишлеността, така и в сферата на услугите.

Тя заяви, че през първото тримесечие на 2020 г. в повечето страни от еврозоната БВП е спаднал с 3,5% спрямо края на 2019 г. "Очаква се икономическата активност на еврозоната да започне да се възстановява през третото тримесечие, въпреки че общата скорост и мащаб остават несигурни".

След като по-рано днес ЕЦБ реши да остави ключовите лихви непроменени и увеличи паричните стимули (програмата PEPP), Лагард отбеляза, че това решение ще подкрепи ликвидността и ще помогне за поддържане на устойчив поток от кредити за компании и домакинства.

Лагард: Координираните фискални мерки са ключови за възстановяването

Кристин Лагард също така заяви, че "амбициозната и координирана" фискална позиция остава ключова за възстановяването на Европа от коронавирусната криза. Тя подчерта, че всички подобни фискални мерки ще трябва да бъдат "целенасочени и временни".

В тази връзка президентът на ЕЦБ похвали пакета на ЕК за икономическо възстановяване на стойност 750 млрд. евро и приветства предложението на Комисията за подкрепа на региони и сектори, които са най-силно засегнати от пандемията Covid-19.

Програмата PEPP предотврати "низходяща спирала" на финансовите пазари

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че Пандемичната програма за извънредни покупки на активи (PEPP) е предотвратила "низходящата спирала на финансовите пазари", добавяйки, че тази програма "носи повече ползи, отколкото разходи" за икономиката на еврозоната.

Според нея Управителният съвет на ЕЦБ се е съгласил единодушно на днешното заседание с необходимостта от предприемане на допълнителни действия в подкрепа на икономиката на еврозоната на фона на коронавирусната криза.

Г-жа Лагард подчерта, че централната банка е "подчинена на юрисдикцията на Съда на Европейския съюз (CJEU)", коментирайки решението на Германския конституционен съд, който преди време определи, че програмата на ЕЦБ за покупки на облигации е отчасти противоконституционна.

Тя обаче изрази надежда, че ще бъде възможно да се намери "добро решение, което няма да компрометира независимостта на ЕЦБ“.

Шефът на ЕЦБ заяви, че еврото е "търсена валута".

През следващата седмица ЕЦБ ще публикува доклад за ролята на еврото, разкри Лагард и добави, че тя се гордее с функцията на еврото на "международна валута", подпомогната от мерките на Европейската комисия.

"Паричната и фискална политика в еврозоната се допълват", посочи гажа Лагард, като отново подчерта, че подобна стратегия е "ключово важна за възстановяване на икономическите условия".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени