Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимата Катя Паскалева в изложбата „Жена със 100 лица“

Изложба с кадри от най-известните роли на Катя Паскалева е подредена в градинката „Кристал“ в центъра на София върху 28 пана. Експозицията на открито „Жена със 100 лица“ среща минувачите с образи на героини от творческата биография на обичаната актриса.

За изложбата са подготвени над 130 фотографии, документи, лични записки за ролите и събитията, които са вълнували Катя Паскалева.

Използвани са документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Държавна агенция „Архиви“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Театър „София“ и Българската национална филмотека.

Фотографиите и документите от Националната филмотека и Централния държавен архив ни връщат към емблематични роли на Катя Паскалева във филми като „Козият рог“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Иван Кондарев“ и ще десетки, които публиката помни.

„Много е трудно в 4-5 документа да представиш цялостния образ на една роля“, изтъкна пред "Хоризонт" кураторът на изложбата Тинка Николова, която определя като предизвикателство събирането на достатъчно визуален материал за изложбата.

„Тя е била безкомпромисна във всяко нещо. Много хора са я определяли като личност с чудовищен талант. Била е изключително отговорна, работлива, предана на професията си. Мисля, че именно това много ми помогна и аз да не правя компромис при избора на снимки, при избора на ролите, които да поставя и да видят хората. Това беше невероятно преживяване за мен“, разказа кураторът.

Изложбата „Жена със 100“ лица може да се види до 8 юни.

Поводът за нея е 75-годишнината от рождението на Катя Паскалева, събитието е част от Софийския театрален салон. Това е и първото събитие на Съюза на артистите след непредвидената пауза заради коронавируса, която наложи да се отложи връчването на годишните награди ИКАР за 2020 година. Това трябваше да се случи на 27 март, в Международния ден на театъра. Сега от Съюза на артистите предвиждат на 1 ноември церемонията все пак да се случи в Народния театър „Иван Вазов“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!