Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивета Чернева - финалист в състезанието на ООН за докладчик за свободата на словото

Ивета Чернева
Снимка: личен архив

Ивета Чернева е българският кандидат, който достига до финалния етап на състезанието за специален докладчик за свободата на словото. Тя е независим кандидат.

Чернева е във финалната петица от общо 50 кандидатури на глобално ниво.

Пред "Хоризонт" тя сподели, че е на последната права на вълнуващ процес, преминала е няколко изслушвания пред различни комисии и предстои финалният избор. Не се знае останалите кандидати точно кои са и от кои държави.

България не е имала специален комисар на ООН, по която и да е тема за човешките права, а свободата на словото е толкова важна, подчерта Ивета Чернева, която смята за свой плюс това, че е от България, а страната ни до момента не е била представена в тези структури.

"Представете си най-силния глас в глобалната общност, който защитава темата. Това е човекът, който е защитникът на предния фронт", изтъкна Чернева в предаването "Преди всички".

В Съвета по човешките права членуват 47 държави. Всяка държава, представена в този съвет, има своя глас, независимо каква е ситуацията със съответното право на нейна територия, уточни българският кандидат. 

Следващият съвет започва на 15 юни, но преди тази дата комисията, интервюирала кандидатите, трябва да изпрати писмо на президента с финален лист от тримата най-добри кандидати. Така преди 15 юни ще стане ясно дали българката е във финалната тройка. Очаква се гласуването да се състои през юли.

"Не само за мен, а и за България това би било голям успех, голям скок", смята Ивета Чернева.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна