Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Огнян Димов: Трябва да разграничаваме насилието от агресията

2
Снимка: БГНЕС

"Трябва да разграничаваме насилието от агресията. Насилието е конкретният акт на агресия, а агресията е това, което се случва в нас". Това каза пред БНР психоаналитикът д-р Огнян Димов, автор на книгата "Агресията в семейството: Пътищата за преодоляване". Според него много се говори за насилието, но няма резултат, защото подходът не е подходящ:

"За агресията споделяме само статистика, а трябва да се говори за нея като за скрит процес вътре в човека - да се разглежда отвътре-навън, а ние я разглеждаме отвън-навътре, за да се успокоим, че не ни касае, оставайки със статистиките". 

В предаването "Хоризонт за вас" психоаналитикът коментира, че агресията е това, което носим в себе си като импулс:

"Дали да нараним себе си, или да нараним другия - да го уязвим, подчиним, да го манипулираме и да изпитаме удоволствие от това. Оттук тръгва агресията".

Д-р Димов посочи, че Зигмунд Фройд много адекватно говори за двете начала в човека - способността да твори и влечението му към деструкция:

"Това е заложено у нас, ние идваме с това, което е един от големите доводи срещу това, че сме създадени по Божий образ. ... Ако човек не намери начин да култивира тези разрушителни импулси в себе си, той ги пренася към най-близките си", обясни психоаналитикът.

По думите му свободният и осъзнат човек приема различността на другия, а този, който се чувства непълноценен, иска да подчини другия.

Цялото интервю на Снежана Иванова с  д-р Огнян Димов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна