Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дърворезбарят Алексей Алексиев посвети творба на пострадалите от Covid-19

Столичната община му отказва да извае лика на Св. Иван Рилски в Докторската градина

Снимка: БГНЕС
Докато чака разрешение от Столичната община да измайстори образа на Свети Иван Рилски в Докторската градина, дърворезбарят Алексей Алексиев започна работа по нов проект - "Една вишна го повика" в столичния район "Лозенец", посветен на жертвите и пострадалите от Covid-19.

"Минавах оттам, видях, че е изсъхнала и реших да й дам нов живот. Темата е актуална, за доста хора и болезнена. Коронавирусът, епидемията по цял свят. Това дърво е символ и е посветено на всички жертви на коронавируса по света. Няма още такъв паметник, това е първият", разказа той в предаването "Рано в неделя".


"Вече има хора, които минават от там, гледат, радват се, интересно им е", обясни дърворезбарят, който не се е отказал да вдъхне нов живот на изсъхнало дърво в Докторската градина, като измайстори лика на Свети Иван Рилски. Според него мястото е подходящо, защото светецът от Рила е лекувал и е помагал и на хора с психични заболявания. Инициативен комитет събира подписка в подкрепа на проекта, но художествен съвет към Столичната община отказва това да се случи.

"Аз просто не разбирам отказа на Столичната община, защото там не присъства никаква мотивация. Не се казва защо е този отказ. Заради проблем с мястото, заради проблем с художествена стойност, заради проблем със самия светец? Дървото, върху което смятам да се направи, също е изсъхнало. Аз работя само върху мъртва вече дървесина, която алтернативата е да бъде отсечена и изхвърлена", уточни Алексиев.

С Алексей Алексиев можете да се видите в район "Лозенец", между църквата и сградата на Българския червен кръст, на два метра от бюст-паметника на Джеймс Баучер.


Интервю с Алексей Алексиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от