Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Джамбазов срещу вятъра

35 години от околосветското плаване на кап. Джамбазов с яхтата "Тангра"

Милена Воденичарова и кап. Джамбазов
Снимка: архив на М. Воденичарова

Във време, когато за да отидеш дори до съседна държава, ти трябва виза, един мъж успява да направи сам околосветско плаване през нос Хорн със собственоръчно изработена от него яхта, само с едно спиране. Събитие, измеримо с това да днес да кацнеш на Марс с направена от теб ракета.

В Световния ден на океаните в рубриката "Главен герой" гостува капитан Николай Джамбазов, един герой на ветроходството, човек, заразен от откривателския порив и мечтата по морето.

В книгите си "Черната овца" и "С Тангра срещу вятъра" той описва преживяванията и премеждията си.

Започва да строи яхтата през 73-та, а набавянето на дори най-обикновени материали в тогавашните условия на хроничен дефицит, разпростряна върху всичко бюрокрация и подозрения в какво ли не, е изключително трудно.

Когато яхтата "Тангра" е готова, след нова немалка порция спънки и трудности, през 1983 г. Джамбазов тръгва на околосветско пътуване, неколкократно попада в бури и урагани и неведнъж му се налага да поправя яхтата. Връзката му с брега е само през любителска радиостанция, а в открития океан се ориентира само по звездите.

През 1985 за най-добро плаване е призната околосветската обиколка на Николай Джамбазов.

За съжаление днес яхтата "Тангра" не е запазена, тъй че любовта към морето при Джамбазов върви с огорчение от сушата и нейните обитатели. Постижението му обаче остава като едно от най-смелите и дръзки начинания, осъществявани от човек.

Чуйте разговора с капитан Джамбазов в Световния ден на океаните.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени