Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Соколов е играч на седмицата във ФИВБ

Цветан Соколов беше избран за играч на седмицата от сайта на Световната федерация по волейбол (ФИВБ) и по този повод се припомни кариерата му. Освен това звездата от Ресилово даде и кратко интервю.

Соколов бе част от състава, който се бори за бронзовите медали на Европейското първенство през 2009 г., а също така помогна на България да стигне до полуфиналите на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Той и съотборниците му не успяха да спечелят място на Игрите в Токио 2020, въпреки че бяха съвсем близо до победата в решаващия трети гейм в двубоя срещу Бразилия в междуконтиненталните квалификации, като показаха страхотно представяне в континенталните квалификации.

На клубно ниво Соколов стартира кариерата си в Марек Юнион Ивкони (Дупница), от където бе трансфериран в италианския Трентино Волей Тренто и почти веднага спечели злато на Световното клубно първенство през 2009 г.

Сега 30-годишният състезател е истинска легенда на волейбола. Участва в осем издания, три пъти печели световната титла (всички с Итас Трентино). Седем пъти се качва на почетната стълбичка с три различни клуба, три пъти влиза в Идеалния отбор на надпреварата. Волейболистът може да се похвали и със седем медала от Шампионската лига, включителнои с Кучине Лубе (Чивитанова). През 2019/2020 с руския Зенит (Казан) Соколов спечели Купата на Русия, сребро в руската Суперлига и бронз на Световното клубно първенство, преди трансфера в Динамо (Москва) тази пролет.

Соколов разказа как е започнал да се занимава с волейбол.

"Срещнахме се случайно. Треньорът на Марек дойде при мен и ме попита дали искам да опитам да играя волейбол. Реших да пробвам, главно защото по този начин нямаше да ми се налага да стоя вкъщи и да работя в градината. Това, което ме накара да се влюбя в него, са динамиката и стратегическото мислене, което трябва човек да има, за да може да разрешаваш определени ситуации за секунди, както и силните емоции, които винаги съм изпитвал от първия момент", спомня си българинът.

"За съжаление, с националния отбор често бяхме много близо до медалите, но не достатъчно. Искрено се надявам това да се промени с течение на времето, защото вярвам в новото поколение и виждам големия потенциал, който има. Надявам се да успеем да преодолеем това проклятие, защото смятам, че България го заслужава. Горчивият вкус от това, че не е класирахме за олимпийските игри, надделява, защото за всеки спортист това е най-важното състезание, към което се стреми", призна Цветан Соколов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна