Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна епидемична обстановка до 30 юни

| обновено на 10.06.20 в 14:23
Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 юни 2020 г., реши днес Министерският съвет, съобщи правителствената пресслужба.

Преди това премиерът Бойко Борисов заяви на пресконференция в МС, че извънредната епидемична обстановка ще се удължи до края на юни и че до края на деня ще има заповед за това.

Вчера главният държавен санитарен инспектор доцент Ангел Кунчев поиска удължаването заради броя на установените през последните дни случаи на коронавирусна инфекция  в родопски общини и в Сливен, където се оформиха огнища на заразата. 

„За да не се стигне отново до такава ескалация (на епидемията), че да не могат болниците, критерият ни е болниците да могат да поемат заболелите  - и в нашата заповед, и в точка 10б именно затова с 15 дни предлагаме проект на решение за извънредна епидемична обстановка до края на юни. Ако се налага, след това ще удължаваме пак“, каза Борисов. 

Но на практика нищо ново, нищо, което да стресне хората  - точно обратното. От 15 юни пускаме и театрите, кината - на 50% или през седалка, за градския транспорт маските остават задължителни, изрично доцент Кунчев настоява за това, а не да си ги носят на шията и да си създават илюзорното усещане, че са защитени хората, в затворените пространства ги препоръчваме.

И днес министър Ананиев и Щабът ще го облече всичкото това като решение и детайли в нова заповед. Така че да успокоим хората. Трябва да свикнем да живеем с този вирус“, посочи Борисов.

„Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на клъстерите – Доспат, Сърница, Ясеновец, по най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете... Без да създаваме паника, без да създаваме страх, без да затваряме производствата. И мисля, че така трябва да продължим. Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент“, отбеляза премиерът .

Той посочи още, че и в световен мащаб пандемията не е затихнала. „Нищо различно от преди месец или два няма - пандемията расте, пандемията се увеличава, заболяванията се увеличават. Радостен е фактът, че и излекуваните се увеличат.  И в същото време в условията на почти нормален начин на живот на икономиката, стопанството, бизнеса, културата и на всички останали.“ 

Борисов смята, че условията на извънредна епидемична обстановка не биха се отразили особено върху начина на живот: „Удължавайки с 15 дни, повтарям  - по никакъв начин това не искам да бъде приемано като застрашаващо или стресиращо. Точно обратното. От нас си зависи  - ако продължим да спазваме необходимите дезинфекция и дистанция, да продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато сме живели преди коронавируса“.

Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев пред Министерския съвет, където премиерът Бойко Борисов и Националният оперативен щаб обсъдиха удължаването на извънредната епидемична обстановка.

След като стана известно, че срокът на извънредната епидемична обстановка ще бъде удължен с 15 дни, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че всички издадени от него заповеди остават в сила до 30 юни. 

Кирил Ананиев

Здравният министър направи още разяснения

При масовите мероприятия ще се разреши от 15 юни капацитетът на посещение да се повиши:

„Ще се позволи на закрити места капацитетът да не е 30% от капацитета на залата, а съответно 50% или през една седалка“, каза здравният министър.

Остават въведените ограничения за гражданите на трети страни с изключение на тези от Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Очаква се все пак на 15 юни да се отворят и границите за туризъм между България и Гърция.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев потвърди, че ако в България случаите три дни поред надминат 100, ще се затягат мерки:

„Това остава като един репер - разбира се, той не ни задължава едва ли не юридически по някакъв начин, но е показател, че нещата наистина не вървят на добре“, каза Кунчев.

Здравният министър успокои:

„Не трябва да създаваме някаква паника сред българското население, нищо ново не се е случило, просто трябва да се спазва това, което действа и в момента“.

Министерството на здравеопазването отново ще проведе разговори с представителите на футболните клубове. Целта е да се избегне наблюдаваното струпване на хора по трибуните, които не спазват дистанция, обяви още здравният министър:

"След тези три дена, в които имаше футболни мачове, нещата и мерките, които трябва да се предприемат в следващите кръгове от първенството, са ни ясни и ние ще създадем необходимата организация наистина това да не се повтаря".

Кирил Ананиев обяви, че предстои да отпадне и сутрешният  часови диапазон, в който пазаруват само хората над 60 годишна възраст:

"Наистина хората се научиха, влизайки в магазина, независимо от възрастта да спазват останалите санитарно-хигиенни и дистанционни изисквания. Мисля, че е дошло времето да отпадне това ограничение".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!