Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Филип навършва 99 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато в сряда принц Филип достигне достолепната възраст от 99 години, той ще я отбележи тихо и почти по същия начин, както протича и преобладаващата част от живота му - до кралица Елизабет Втора, пише "Асошиейтед прес".


Преданият принц консорт планира да отбележи рождения си ден с кротък обяд в замъка Уиндзор, където той и кралицата са уединени заради пандемията от Ковид-19. Членове на семейството ще го поздравят по телефона, но това ще е всичко, доверяват от двореца. Ограничителните мерки заради коронавируса все още са в сила във Великобритания, има изисквания за броя хората, които се събират заедно, а принц Филип и британската кралица, която е на 94 години, са в уязвимата група на лицата над 65-годишна възраст.

Последната година не беше лесна за принц Филип, който се оттегли от обществения живот през 2017 г., след 65 години, прекарани в подкрепа на кралицата.

През ноември вторият му син, шестдесетгодишният принц Андрю бе принуден да се оттегли от официалните си ангажименти като член на кралското семейство заради въпросителните около връзката му с осъдения за сексуални престъпления в САЩ Джефри Епстийн, починал в нюйоркски затвор. Два месеца по-късно внукът принц Хари и съпругата му Меган разбуниха духовете с решението си да се оттеглят като високопоставени членове на британското кралско семейство и да заживеят финансово независими в Северна Америка.

Рожденият ден в сряда е поредният крайъгълен камък в живота на мъжа, роден на 10 юни 1921 г. като Филип, принц на Гърция и Дания, в размирните дни, довели до военния преврат, който няколко месеца по-късно сваля от власт чичо му, гръцкият крал Константин.

Родителите му са принцеса Алиса Батенберг, правнучка на кралица Виктория и Андрю, принц на Гърция.

Крал Джордж Пети изпраща военен кораб да евакуира семейството му и малкият принц е изведен от страната в кошче, направено от касетка за портокали. Филип посещава училище в Германия и Великобритания и рядко се вижда с родителите си като дете.

През 1939 г. постъпва като кадет в Кралския военноморски колеж в Дартмут. Тогава е помолен да ескортира тогавашната принцеса Елизабет и сестра й по време на посещението им в колежа.

През Втората световна война служи във флота и се издига до командир, но кариерата му в армията приключва, когато съпругата му принцеса Елизабет става кралица Елизабет Втора след смъртта на баща си крал Джордж Шести през 1952 г.


Филип се жени за бъдещата кралица в Уестминстърското абатство през 1947 г., когато е 26-годишен, а Елизабет е на 21 години. Отказва се от гръцката си аристократична титла и крал Джордж Шести го провъзгласява за херцог на Единбург. След коронацията на кралица Елизабет Втора през 1953 г. той посвещава живота си на това да бъде в подкрепа на кралицата.

Двамата имат четири деца - Чарлз, принц на Уелс и престолонаследник, Анна, Андрю и Едуард, осем внуци, сред които и принц Уилям, който е втори в линията на наследяване н престола и осем правнуци.


Когато се оттегля от обществения живот, принц Филип е патрон, президент или член на над 780 организации, включително множество благотворителни. Произнесъл е 5496 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 самостоятелни посещения в чужбина извън визитите, на които е придружавал кралицата.

"Вероятно много хора не са наясно какво е направил, защото той не обича хвалебствията", казва Ингрид Сюърд, редактор на сп. "Маджести". "Той не обича славата. Просто е свикнал с нея."

За мнозина Филип е човекът, винаги на една-две крачки зад кралицата, който разказва вицове и който отвреме навреме ставаше обект на медийни публикации за неподходящо поведение.

Новобранците в кралския двор Уиндзор като покойната принцеса Даяна и бившата съпруга на принц Андрю, херцогинята на Йорк Сара Фъргюсън, имаха сериозни сблъсъци с принц Филип. Според Сюърд обаче неразбирателствата били причинени от чувството на отговорност на Филип към монархията като институция.
В крайна сметка той е човек, отказал се от независимостта си и от обещаваща военна кариера, за да се ожени за бъдещата кралица в момент, когато кралското семейство все още се възстановява от абдикирането на крал Едуард Осми десетилетие по-рано.


Сюърд изтъква приноса на принц Филип към монархията - модернизирането на династията Уиндзор, но не под светлините на прожекторите, превръщането на кралските имоти в печеливши предприятия и постоянната подкрепа на монарха.

"Смятам, че той оформя царуването на кралицата тихо и хората изобщо не знаят какво е направил. Той успя да свърши много неща, без да го забелязват, точно както иска", казва Сюърд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени