Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма заразени с Covid-19 сред персонала на 50-а детска градина в София

| обновено на 10.06.20 в 18:50
Тестове са направени на целия персонал на детската градина.
Снимка: БГНЕС

Всички PCR-тестове за Covid-19 на персонала на 50-а детска градина в София са отрицателни. От утре детската градина ще работи в нормален режим.

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на Столичната здравна инспекция и на всички служби за бързата реакция и мерки, които са взели за безопасността на децата и персонала.

Късно снощи Фандъкова съобщи във Фейсбук за установени случаи на коронавирус сред учителки в детската градина и днес бяха взети спешни мерки срещу евентуално разпространение на Covid-19.

Три учителки от детската градина са дали във вчерашния ден положителни проби за Covid-19. Това информира заместник-кметът по здравеопазване в София Дончо Барбалов:

„Все пак бързите тестове не са толкова надежди. Най-сигурните са така наречените PCR-тестове. Резултатите показаха, че всички работещи в 50-то ОДЗ в София са здрави откъм коронавирус".

Само четирима родители тази сутрин оставиха децата си на градина:

"Изобщо не се притеснявам. В тази група тук няма заразени", каза един от тях.

"Мен не ме е страх от самото начало", допълни майка.

"Здрави са жените и не виждам причина да се притесняват. Правят всичко, което е необходимо, чистят. Не виждам причини нито те да се притесняват, нито аз", каза друга.

От утре детската градина ще работи в нормален режим, посочи още Дончо Барбалов:

„Директорката е уведомена. Тя ще уведоми персонала. Разчитаме на медиите да уведомят и родителите спокойно да пращат своите деца. Създали сме организация за двете групи, където имаше съмнителни случаи за заболели от персонала, да могат да бъдат тествани във Втора градска болница. Естествено, при условие че пробите на персонала са отрицателни, дали има смисъл, вече ще бъде преценка на всеки отделен родител“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна