Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Божков демонстрира обмислена, но наивна игра на политика

Андрей Райчев
Снимка: Ани Петрова

"Обмислена и наивна игра на политика", така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР заявеното желание на обвиняемия бизнесмен Васил Божков да прави политически проект, с който иска да свали правителството на Бойко Борисов, както сам обяви той в интервю пред агенция "Блумбърг". 

По думите на социолога "правосъдната история" около Божков не е уникална, тя се случва вече на няколко обвиняеми бизнесмени, а вече има заявка и за следващ - Валентин Златев. "Това е от късния Сотир Цацаров - съвсем ясно обявиха, че тези хора, които са олигарси и се опитват да купуват с пари власт, ще бъдат съдени".

Различното при Божков е, че започна да пренася историята от правосъдна в политическа, смята Райчев. Той анализира този опит като наивен и без шансове за успех:

"Шансовете му са близки да нулата. Българите ненавиждат богатите, защото смятат, че са забогатели нечестно през годините на прехода. ... Ти си богат - следователно си лош".

Според Андрей Райчев, ако Божков подкрепи друга политическа формация, би могъл да получи "рупор" и евентуално депутатско място, депутатска защита, ако му трябва да се върне в България, за да не го арестува главният прокурор Гешев на летището.

"Човекът се чувства обиден, но не играе емоционално, дозира ходовете си, има подредба в тези ходове и донякъде постига успех", добави социологът. Според него Бойко Борисов ще излезе "сух" от историите, разкрити от Божков във фейсбук профила му, но Владислав Горанов - едва ли: 

"Струва ми се, че с г-н Горанов ще се разделим скоро, защото под негово пряко ръководство са се извършили безобразия за стотици милиони".

В предаването "12+3" Райчев коментира като преувеличено очакването от заявката на Цветан Цветанов за политически проект:

"Цветанов дозира критиките си към Борисов и неговите изказвания са в смисъл: "Откакто ме няма - стана лошо и Борисов стана лош"

По думите на социолога Борисов има висок ситуационен рейтинг, който е нов прилив на "любов от народа":

"Положението на БСП не е такова. БСП не можа да се справи със ситуацията с коронавируса и загуби", добави той.

Според него това не означава, че е гарантирана след една година победата на ГЕРБ на парламентарните избори, но дава голяма преднина на партията на Борисов.

Цялото интервю на Петър Волгин с Андрей Райчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна