Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенденции в лечението на очните болести при възрастните

Клиниката по очни болести към ВМА разполага с последно поколение оптичен кохерентен томограф.
Снимка: БГНЕС

Над 90 % от възрастните хора над 80-годишна възраст страдат от катаракта, позната като „старческо перде“ на очите. Добрата новина е, че това очно заболяване е напълно лечимо дори и в напреднала възраст.

Председателят на Пациентската организация „Глаукома“ Георги Димитров е на 72 години. От 10 години е с глаукома, открита случайно при очен преглед за смяна на очилата. „Очното ми налягане беше 40 единици вместо нормалните 20-22. Бях доста стъписан и започнах да обикалям лекарите.“

Направил всички необходими изследвания и започнал лечение. Началото е с капки. Ако не помогнат, следващата фаза е лазер, третата – операция. Георги Димитров е минал и през трите.

С глаукома у нас живеят около 90 000 възрастни, а всяка година се диагностицират по 4-5 хиляди нови пациенти. Глаукомата е група от нервно-вегетативни заболявания, които се характеризират с трайно увреждане на зрителния нерв и характерни промени в зрителното поле. Специалистите я наричат „тихия крадец“. Защо - пояснява д-р Веселин Даскалов, офталмолог с дългогодишна практика:

„Ще възстановим очното налягане в таргетни стойности, но не можем да възстановим това, което тя е отнела – атрофията на зрителния нерв и трайните поражения в зрителното поле.“

Най-разпространеното очно страдание сред хората от третата възраст е „старческото перде“ или катаракта. Тя е сред водещите причина за слепота, поразява очните лещи и засяга над 90 на сто от възрастните хора, но пък е напълно лечима, уточнява д-р Даскалов. По думите му напоследък в България е отбелязан „скок в лечението на това заболяване“.

Снимка: БГНЕС

През 2000 година са правени 1000-1200 операции на милион души население, а през 2019-а вече се правят 6 хиляди операции, посочва офталмологът.

Операцията се поема изцяло от Здравната каса, но пациентите заплащат имплантите, което д-р Веселин Даскалов определя като „много, много сериозен проблем“. Цената на тези вътреочни лещи варира между 800 и 3 000 лева.

Макулната дегенерация и диабетната ретинопатия са другите две често срещани очни заболявания при възрастните. Лекуват се с инжекции, които подобряват състоянието в 90 на сто от случаите. 

В някои вериги за хранителни стоки се предлагат готови очила за четене със съответния диоптър. Снимка: БГНЕС

Има пациенти, които от 20% зрение стигат до 60, или от 40 стават 80, тоест те се връщат към нормалните си функции, коментира очният специалист. „И се възстановяват напълно, но имаме и такива, които примерно от 10% стигат 30%, затруднено им е четенето, но в същото време са много по-добре отпреди.“

От 1 април тази година скъпоструващите инжекции за лечение на макулна дегенерация вече се заплащат от Здравната каса. Допреди две години една апликация от тези лекарства е струвала 2 хиляди лева.

Пациентската организация „Глаукома“ води борба за цялостно реимбурсиране и на капките за глаукома. Според председателя Георги Димитров България е на последно място в Европа по този показател. При нас реимбурсирането е 50%, а в останалите европейски държави – между 70 и 100%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна