Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Щетите от Божков можеха да са по-големи, ако имаше работеща опозиция

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

"От публикациите на Васил Божков има репутационни щети за управляващите, които можеха да са много по-големи, ако имаше работеща политическа опозиция и гражданско общество, което истински да се интересува от тази тема". Това каза пред БНР политологът Христо Панчугов, преподавател в Нов български университет. Според него апатията, която  е налегнала българското общество, доминира и "всяко едно от свидетелствата на Божков се приема като още едно доказателство за разпада на политическата система в България и за това, че всички са еднакви".

"Във всяка една нормално функционираща държава по света тази комуникация щеше да е напуснала публичното пространство и да е част от инстуционален отговор на многото въпроси, които задава", коментира той.

В предаването "Нещо повече" политологът коментира поведението на БСП и искането им за общонародна подписка за вот на недоверие към правителството:

"Тъжното е, че всичко звучи като заклинание. БСП имаше няколко големи възможности да намери подход да обяви, че тя би била алтернатива на такъв тип управление, но това не се случи. Това важи и за всички функциониращи в момента партии. ГЕРБ доминира дневния ред по време на извънредното положение. След кризата с коронавируса нито една от политическите партии не намира легитимност в обществото".

Според Панчугов в момента има поне три скандала, които показват "разпада на управлението и на институциите в България". Те са строежът на Алепу, скандалът със земеделската министърка Десислава Танева и скандалът с участие в корупционни практики на членове на управлението и на представители на повечето политически партии в страната.

"Корнелия Нинова и нейното председателство избра курс на развитие на партията, който да я върне в ретроградното говорене и да разчита на носталгията на традиционния електорат, и да я вкара в ъгъла на една евроскептична и откровено антидемократична реторика. Няма начин подобно поведение да няма цена. Цената е никакво доверие на българските граждани в тази партия, извън традиционния електорат на БСП. Това не създава очакване към БСП да постигне някаква промяна, в следствие на което и самите представители на партията не намират мотивация да намерят отговор на този тип управление, който наблюдаваме", посочи политологът

По думите на Панчугов в момента няма социална и обществена ситуация, която да предизвика извънреден сценарий за предсрочни избори, но уточни, че спокойствието е латентно и всеки момент може да бъде взривено от нещо.

Интервюто на Людмила Железова с Христо Панчугов и репортаж на Добрина Карамболова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!