Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: ББР ще поиска представител в ПИБ, след като придобие дял в нея

Министър Владислав Горанов сред колегите си Росен Желязков и Марияна Николова на днешното извънредно правителствено заседание.
Снимка: БГНЕС

Българската банка за развитие ще поиска да има представител в Първа инвестиционна банка (ПИБ), след като придобие малко под 19 % от нея. Това стана ясно от изказването на финансовия министър Владислав Горанов, след като беше оповестено решението на кабинета държавата да купи дял от ПИБ. Най-вероятно държавата ще се изтегли от нея, когато се появи голям чуждестранен инвеститор.

Увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка е последното задължително условие пред България за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II, известен и като "чакалня за еврозоната", и Банковия съюз.

Чрез Българската банка за развитие държавата (ББР) придобива 77 млн. права при предложени 110 млн. права от ПИБ. Така ще се укрепи корпоративното управление в търговската банка, отбеляза финансовият министър:

„Капитализацията на една системна банка e гаранция за още по-голяма стабилност на финансовата система. Ако към това добавяме аргумента, че това е единствената в момента съществуваща пречка за присъединяване на България към ERM II, смятам, че стъпката е в правилна посока“.

Министър Горанов е убеден, че след присъединяването на станата ни към валутния механизъм ERM II и влизането в тясно сътрудничество с Банковия съюз, цената на акциите на търговската банка ще бъде много по-висока, следователно ББР може да реализира много добра доходност:

„С този дял Българската банка за развитие, аз съм убеден, че ще реализира доходност, макар и спекулациите за разликата между емисионната цена и борсовата цена да са дневен ред“, отбеляза Владислав Горанов.

Закупуването на дялове от ПИБ не представлява нерегламентирана държавна помощ към нея, посочи още финансист номер едно.

Цената на придобиването е пазарна, увери Горанов. Останалите права от ПИБ (33 млн.) вероятно са придобити от частни инвеститори, допълни той.

Решението за присъединяването на страната ни към т нар. "чакалня за еврозоната" се очаква през юли.

При появата на голям чужд инвеститор държавата може да продаде своите дялове, но това със сигурност ще стане след влизането ни в "чакалнята за еврозоната", подчерта министърът на икономиката Емил Караниколов:

"Да успокоим всички, които водят дебат дали ще има повишаване на цените, като влезе еврото, че еврото не влиза с приемането на България в чакалнята".

Присъединяването обаче подобрява рейтинга на страната ни я прави по-привлекателна за чуждите инвеститори, подчерта Караниколов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени