Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха волейболните евроквалификации за подрастващи, България с 3 отбора на финалите

Мартин Стоев и юношите до 18 години ще играят на финалите.
Снимка: bgvolleyball

След внимателна оценка на условията за здраве и безопасност в цяла Европа, както и след редица конференции с представители на национални федерации, Европейската конфедерация по волейбол (CEV) отмени всички европейски квалификации за подрастващите, съобщиха от БФВ.

Пандемията от коронавирус вече провали първоначално направения график в началото на годината. В съответствие с решението, взето от Управителния съвет на CEV през април, ще бъдат разпределени свободните места за финалната фаза на Евроволей според съответната европейска ранглиста.

"Въпреки че това е трудно решение, благосъстоянието и здравето на всички, свързани със спорта, остават на първо място. Освен това в Европа все още съществуват ограничения за пътуване, отборите имат ограничени възможности за тренировъчен процес и затова организацията и провеждането на тези събития не е възможно", гласи прессъобщението от CEV.

От европейската централа ще се свържат с националните федерации, чиито отбори имат право да участват във финалните фази на Евроволей според съответния ранкинг, за да определят окончателния списък на отборите. Конфедерацията ще уведомява своевременно с допълнителна информация

На този етап гарантирани места има само за домакините на Евроволей – за девойки под 19 г. и юноши под 20 г. Това са съответно Босна и Херцеговина, Хърватия и Чехия.

Що се отнася до възрастовите групи девойки под 17 години и юноши под 18 години, освен домакините (Черна гора и Италия) и след оттеглянето на Гърция като съорганизатор, победителите в проведените вече зонални квалификации за 1-ви кръг също вече са резервирали своя билет за финалната фаза.

Според европейските ранглисти България класира три отбора директно на финалите на Евроволей. Това са юноши под 18 години (водени от Мартин Стоев), девойки под 17 години (водени от Диян Боюклиев) и девойки под 19 години (водени от Габриела Айшинова). Единствената национална селекция, която не намира място директно на финалите на Евроволей по континенталната ранглиста, е отборът за юноши под 20 години, който е воден от Найден Найденов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна