Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще завърши ли ремонтът на основно училище „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

Недовършения ремонт на ОУ "Проф. Димитър Димов" в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Вече 4 години община Ловеч не може да изпълни проекта си за обновяване и рехабилитация на образователната инфраструктура, който включва общо осем училища и детски градини. Седем от тях са завършени, но ремонтът на едно училище - „Проф. Димитър Димов“ не приключва. В училището трябваше да се изгради нова спортна зала и изцяло обновен двор преди повече от година. Строителството обаче не е завършено и на половина, а междувременно Общината прекрати договора с изпълнителя на обществената поръчка и обяви нова. Така остава неясно кога обектът ще бъде завършен. 

На 18 май 2018 година Община Ловеч сключи договор с фирмата изпълнител на проекта за ремонт на Основно училище "Проф. Димитър Димов" на стойност близо 1,4 млн. лева. Ремонтът е част от проекта за рехабилитация на 8 училища и детски градини в Община Ловеч на стойност около 6 милиона лева.

Първата копка на обекта е направена на 11 юни 2018 година и той трябваше да бъде завършен за срок от 10 месеца. На 21 ноември 2019 година по искане на община Ловеч ремонтните дейности са замразени заради неблагоприятни метеорологични условия.

В началото на юни тази година от общината обявиха, че са прекратили договора с некоректния изпълнител по този проект и са обявили нова обществена поръчка за 900 000 лева.

"Общината е предприела всички необходими мерки, за да защити интересите си по отношение на въпросния проект, да се търсят средствата, които не са заработени и гаранцията, която е по договора. Може би ще отнеме време, ще е въпрос може би и на съдебни дела, но общината ще търси своя интерес по отношение на този обект както се казва до последната стотинка и надяваме се вече този път да попаднем по една или друга причина при избора на изпълнител по реда на ЗОП (Закон за обществените поръчки - б. р.) на коректен изпълнител, с който може би ще довършим обекта във вида и по начина, по който трябва да изглежда по проекта", каза заместник-кметът на община Ловеч Даниел Колев.

Директорът на основно училище "Проф. Димитър Димов" Любомир Христов коментира, че недовършеният ремонт възпрепятства провеждането на часовете за физкултура и спорт:

"Училището разполага с класна стая, която е пригодена за така наречен физкултурен салон, което е недостатъчно. Направихме допълнителна зала, преградихме част от столовата, която да се използва в часовете по физическо възпитание и спорт", допълни Любомир Христов. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна