Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова откри Дните на музиката в Балабановата къща

Красимира Стоянова (вдясно) и Боряна Ламбрева в Малката базилика в Пловдив
Снимка: Таня Грозданова

След дългото мълчание музикалните сцени постепенно се отварят за публиката, фестивалите започват да планират, макар и по специфичен начин, съврзан с мерките против разпространението на коронавируса, своите летни афиши. Първи сред тях започна XI международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който в своето пролетно издание ще заложи на звездни български участия и така ще се възползва от присъствието у дома на изпълнители, които иначе имат доста запълнен график и невинаги могат да се отзоват веднага на поканата за концерт на родна сцена.

"Гласът Страдивариус" Красимира Стоянова откри фестивала в Пловдив на 16 юни с рецитал под акомпанимента на пианистката Боряна Ламбрева. Двете изпълниха песни от Пучини, Чайковски и Рахманинов, а в края на концерта примата представи и младия баритон Йосиф Славов - третокурсник в Националната музиклна академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, в класа на проф. Нико Исаков, който е бил участник в нейния майсторски клас през есента на 2019 година - пореден щедър жест на голямата ни певица към млад талант, за когото кариерата едва сега започва.

"Всяко докосване до изкуството на Красимира Стоянова носи преживяване на извънредност, на истинско музикално вълшебство. Прекрасен глас и невероятна култура на музициране, съчетани с тънка чувствителност - всичко това е запазената марка Красимира Стоянова. Но всеки път тя е изненадваща, спонтанна, емоционална в артистичността си и наистина покоряващо удивителна в себевграждането си в музиката", сподели минути след концерта в ефира на програма "Хоризонт" Янина Богданова - специален пратеник на БНР в Пловдив.

Самата Красимира Стоянова разкри за предаването "Алегро виваче", че усещането да планира следващите си концерти след този дълъг и неочакван застой, е като пробуждане, като "пролет в душата". "За нас, артистите, това е толкова важно, защото ние го правим не само да се препитаваме, а преди всичко за духа, за публиката", добави тя.

Чуйте в звуковите файлове репортажа на Янина Богданова и интервюто с оперната прима Красимира Стоянова по повод откриването на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив. В тях можете да чуете и документални записи от събитието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна