Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева: Пандемията на гнева преодоля океана и заля Европа

Проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

"Това е пандемия на гнева - толкова бързо разпространяваща се. За секунда беше преодолян океанът и заля Европа". Така проф. Анна Кръстева коментира пред БНР протестите, които започнаха в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицай в Минеаполис. 

"Пандемията - дали на гнева, или на вируса - показват като лупа всички противоречия, които иначе стоят в по-латентна форма, а сега избухват с невероятна сила", добави преподавателката по политически науки в НБУ. 

В предаването "Нещо повече" проф. Кръстева коментира, че преди расовите вълнения са били водени преди всичко от чернокожи, а сега има впечатляващ брой участници от мнозинствата в съответните страни:

"На второ място, впечатляващо е краткото време, в което улицата преля в институциите. Днес вече Европейският парламент говори с нажежеността на улицата. Улицата влезе в ЕП в мига, когато гневът се изля на улицата".

Проф. Анна Кръстева посочи, че мощните антирасистки мобилизации предизвикват своята противоположност:

"Мобилизации в подкрепа на расизма или против белия расизъм", уточни тя и добави, че във Франция се наблюдава най-силно това.

Цялото интервю на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени