Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява президентски съветник за търговия с влияние

Специализираният наказателен съд разпореди Пламен Бобоков да бъде освободен незабавно от ареста

| обновено на 19.06.20 в 19:18
Пламен Узунов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата проверява президентския съветник и бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов за търговия с влияние. Двамата бяха на разпит в специализираната прокуратурата, а информацията за проверката беше оповестена по време на заседанието на Специализирания наказателен съд, който решаваше дали да остави за постоянно в ареста русенския бизнесмен Пламен Бобоков.

Нямам абсолютно никакви притеснения, каза Пламен Узунов след разпит в прокуратурата във връзка с разследване срещу висши длъжностни лица и магистрати за търговия с влияние.

Пред медиите секретарят на президента по правни въпроси добави, че се познава с Пламен Бобоков и са имали срещи в служебни качество.

На заседанието си Специализираният наказателен съд разпореди бизнесменът Пламен Бобоков да бъде освободен незабавно от ареста. Съдът отхвърли искането на спецобвинението той да бъде задържан за постоянно, защото не е спазил срока, в който е трябвало да внесе паричната си гаранция от един милион лева.

Според съдебния състав няма опасност на свобода Бобоков да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът взе предвид и факта, че в момента той се грижи сам за двете си непълнолетни деца, тъй като съпругата му е във Великобритания и не може да се върне у нас заради въведената на Острова 14-дневна карантина.

Прокуратурата може да протестира решението пред  второинстанционния Наказателен съд, окончателното решение ще е ясно другата седмица. 

Докато прокуратурата мотивираше искането си за постоянен арест на Пламен Бобоков, защото не е внесъл гаранцията си по делото за опасния боклук, от пресцентъра на държавното обвинения разпространиха чатове на бизнесмена с Пламен Узунов и с Николай Николов.

Съдът не коментира в решението си за освобождаването на Бобоков тази комуникация.

В съдебната прозвучаха и подробности за тази комуникация на Бобоков с неуспелия кандидат за окръжен прокурор Николай Николов и с Узунов.

С първия Бобоков обсъждал как да му помогне за избора, а с Узунов – необявено още съдебно решение във връзка с либийския танкер „Бадр“, която бизнесменът получава на снимка от Узунов, още преди да бъде подписано от съдебния състав.

Обиски е имало и в домовете на двамата, сега върви разпитът им. Прокуратурата посочи, че са само свидетели.

Има и чат свързан с евентуална 25-годишна концесия на либерийско пристанище и нов български посланик в Нигерия. За нея в съдебната зала прокурор Петър Белчев обясни, че е комуникация с лице с имунитет: „„В комуникацията, която е в писмена форма, там е посочено, но дали става въпрос за президента, не мога да кажа категорично…Това е наша интерпретация с оглед комуникацията, която тече между тях, че се касае да се изпрати пратеник в Нигерия с правомощия в Либерия, че президентът на Либерия иска да се види с този човек – контрагент на г-н Пламен Бобоков, едва ли е президентът на БФС“.

Делото срещу Пламен Бобоков в спецъда.  Снимка: БТАПред медиите Пламен Бобоков каза, че не е искал услуги от президента Румен Радев, с когото се е виждал веднъж официално преди 2-3 г. С Узунов и Николов обаче бил приятел, както и с обвиняемия Васил Божков, снимка с когото е открила на таблета му прокуратурата.

Заради високопоставените контакти на Пламен Бобоков прокуратурата го искаше за постоянно в ареста, а ето как той коментира обвиненията:

„От 28 г. съм в бизнеса, познавам страшно много хора, но това не ме превръща в престъпник. Истината е, че нямам обяснение, 28 г. чинно сме плащали данъци, заплати и сме си развивали бизнеса. Това дойде като гръм от ясно небе, не мога да повярвам. Не вярвам и че е политическо, защото ние не сме октоподи някакви, не знам колко са такива компании, но ние сме бял, чист бизнес“. 

Преди да бъде запознат съдът с информацията на прокуратурата за ВИП-контактите на бизнесмена, те бяха разпространени до медиите във вид на прессъобщение, включително и със снимки на комуникацията на Бобоков чрез приложението „Телеграм“ с лице с имунитет, с което коментира евентуална 25-годишна концесия на либерийско пристанище срещу изпращане на посланик в Нигерия.

В съдебната зала прокурор Петър Белчев уточни, че това най-вероятно е президентът Румен Радев.

Бизнесменът Пламен Бобоков беше задържан вчера в Русе, а от спецобвинението обясниха, че не е внесъл в срок паричната си гаранция от един милион лева.

Пламен Бобоков е един от обвинените по разследването за внос и депониране на опасни отпадъци. Според прокуратурата той е част от група, в която членовете  са още брат му Атанас Бобоков, бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души.

След първоначалното задържане в края на миналия месец Пламен Бобоков беше освободен срещу един милион лева, които е трябвало да внесе  до 15 юни.

Пред „Хоризонт“ адвокатът му Ина Лулчева обясни, че размерът на гаранцията е бил обжалван пред Специализирания наказателен съд, който се е произнесъл два дни след този срок. Парите са били внесени веднага след съдебното решение, а за това е бил уведомен наблюдаващият прокурор Генка Брезашка.

Въпреки това няколко часа по-късно Пламен Бобоков е бил задържан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна