Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесменът Пламен Бобоков е в ареста

| обновено на 18.06.20 в 16:54
Пламен Бобоков
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Пламен Бобоков е бил задържан тази сутрин, каза за "Хоризонт" говорителят на Специализираната прокуратурата Кирил Пейчинов.

Бобоков е сред обвиняемите за аферата с опасния боклук, но прокуратурата му беше определила парична гаранция от 1 милион лева. 

Защо се е стигнало до задържането

Според източници на БНР,  защото не е внесъл навреме паричната си гаранция. От прокуратурата обещаха да предоставят информация по случая по-късно.

Първа за ареста на Пламен Бобоков съобщи Ани Александрова, пиар на предприемача. Тя написа:

"Днес в 9.40 часа бяха грубо погазени конституционните права на Пламен Бобоков . Той беше задържан с прокурорско нареждане от наблюдаващия прокурор по делото Генка Бързашка, въпреки платената от него в срок, вчера, гаранция от 1 000 000 лв., за която надлежно са представени платежни нареждания на прокуратурата в рамките на вчерашния работен ден".

Според Пламен Бобоков с повторния арест са нарушени човешките му права и той ще се обърне към европейски и световни правозащитни институции. Всички банкови платежни нареждания и вносни бележки са доказателство, че Бобоков е платил гаранцията си, обясни пред БНР Ани Александрова, с която бизнесменът е успял да се свърже за кратко.

„Арестували са го, той успя да ми се обади и това беше последната ни връзка с него“, каза Александрова.

От 28 май пред къщата на Пламен Бобоков в Русе има постоянен полицейски пост.

Братът на Пламен Бобоков – Атанас, е под стража от десетина дни.
Защитата обжалва задържането

Защитата на бизнесмена Пламен Бобоков е обжалвала пред Специализирания наказателен съд неговото задържане.

Пред „Хоризонт“ адвокат Ина Лулчева обясни впоследствие, че паричната гаранция от 1 милион лева е била внесена вчера, а платежни документи за това са предоставени на спецобвинението. Парите са били внесени два дни след срока, определен от прокуратурата, тъй като размерът на гаранцията е бил обжалван:

„В случая прокуратурата е трябвало, ако е искала действа законосъобразно и да не създава съмнения, че просто иска да задържи Пламен Бобоков, при подадено уведомление на 15-и, че няма да се внесе гаранцията поради обжалване в съда, да уведоми г-н Бобоков, че това е незаконосъобразно тълкуване и да го предупреди, че, ако не я внесе, ще бъде задържан. Да се задържа лице, което не се укрива, участва във всички процесуални действия, за което е призовавано, е плод на пристрастност, и то след като е внесен 1 млн. по сметка на Специализираната прокуратура“.

Пламен Бобоков е в ареста в Русе, каза още адвокат Ина Лулчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Специализираната прокуратура даде пресконференция за обвиненията срещу Красимир Живков и братя Бобокови.

10 обвиняеми за аферата с внос на опасен боклук

Десет души са обвиняеми по случая  с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови .  За четирима прокуратурата ще поиска постоянен арест.  Седем от..

обновено на 30.05.20 в 15:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дидие Рейндерс

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански..

публикувано на 25.07.24 в 08:59
Джо Байдън в Овалния кабинет, 24 юли 2024 г.

Байдън: Защитата на демокрацията е по-важна от всяка титла

Три дни след като се отказа от битката си за нов мандат и ден след завръщането си в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към нацията, за да обясни причините за решението си. В обръщението от Овалния кабинет, продължило близо 11..

публикувано на 25.07.24 в 08:43

Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница

Сравнително спокойна е обстановката в района на българо-гръцката граница - огънят, преминал и на българска територия късно вчера, е овладян, но продължават усилията за недопускане на разпространяването му отново, съобщиха от МВР. По данни на..

публикувано на 25.07.24 в 08:37
Любен Иванов

Любен Иванов: Нека г-н Пеевски разправя. Реално факти не е посочил

"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна да идва информацията около КТБ ? Най-вероятно има зависимости, които не желаят да бъдат разкрити." Това коментира в интервю за БНР..

публикувано на 25.07.24 в 08:34

Голям горски пожар в испанската област Арагон

Испанските огнеборци потушават голям горски пожар в провинция Уеска в област Арагон. На терен са близо сто служители, по въздух гасят шест самолета, съобщават властите. Активирано е и военното звено за спешни случаи за борбата с пожара,..

публикувано на 25.07.24 в 08:33
Снимката е илюстративна, архив.

Петролен танкер е потънал край бреговете на Филипините

Петролен танкер е потънал край бреговете на Филипините, съобщиха властите. Мобилизирани са служители по опазване на морската среда, които се опитват да ограничат образувалото се нефтено петно.  Плавателният съд, плаващ под филипински флаг, е..

публикувано на 25.07.24 в 08:31
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Три жертви на стрелба между украински войници

При инцидент със стрелба между украински войници, позиционирани в североизточната Харковска област приключи с три жертви, а четирима сериозно ранени, съобщи в сряда украинската армия. Подробности не се съобщават, а армията не уточнява кой е..

публикувано на 25.07.24 в 08:20